5 nyári gyümölcs és zöldség, melyekkel pótolhatod a vitamint

A vitaminokra nyáron is nagyon oda kell figyelni. Szerencsére ebben az évszakban könnyebb dolgod van, hiszen rengeteg gyümölcs és zöldség áll a rendelkezésedre.

A megfelelő vitaminbevitelre nemcsak télen, de nyáron is érdemes odafigyelni. Nyáron rengeteg szezonális gyümölcs és zöldség áll rendelkezésedre, hogy megfelelő mennyiséget vigyél be a különböző fontos vitaminokból. Mutatjuk, mely nyári zöldségekből és gyümölcsökből érdemes nagyobb mennyiségben fogyasztani, hogy kicsattanj az energiától.

Cseresznye

A cseresznye remek vitaminforrás, hiszen nemcsak C-vitamin-tartalma nagyon magas, de rengeteg A-, B1-, B2-, és B6-vitamint is tartalmaz. Az A-vitamin védi a szemünket, a B1 az idegrendszerünket és a szívünket támogatja, amíg a B2 szép bőrt biztosít nekünk. A B6 a vörösvérsejtek szállításában játszik kulcsfontosságú szerepet.

Sárgabarack

A baracknak magas a rosttartalma, ezen kívül pedig C- és A-vitamint is tartalmaz, remek káliumforrás, amely kulcsfontosságú a szövetek működésében, továbbá található benne foszfor és kalcium is, mely elengedhetetlen az egészséges csontokhoz.

Sárgabarackos pite

A süti apropója a saját termésű sárgabarack. Normális esetben 4-6 főnek is elegendő mennyiség, mi azonban a saját gyümölcs okozta nagy bodogságunkban egy délután alatt eltüntettük ...

Rusztikus sárgabarackos pite

Még mindig rajongok a kelt tésztákért, és a nyári gyümölcsös pitékért. Az alaprecept egy régi kakaós csiga tésztájából van - nem szoktam csinálni, mert ahhoz van jobb receptem. De ...

Retek

A retek kiváló alapanyag, hiszen tele van C- és B1-vitaminnal. A fekete reteknek a levelét is érdemes megenni, hiszen magas a vas- és a folsavtartalma, melyekre leginkább a várandós nőknek van különösen szükségük, hogy magzatuk egészségesen fejlődhessen.

Savanyított reteksaláta

Tulajdonképpen véletlenül született ez a recept, ugyanis ugyanezt a salátát savanyított uborkával szoktam készíteni. Csakhogy kinyitottam a hűtőt, és uborka helyett retek volt benne. ...

Zöldborsó

Szintén egy kiemelten egészséges zöldség, mely kalciumban, vasban, fehérjében, folsavban és mangánban is gazdag. Utolsóra ugyan csak kis mennyiségben van szüksége a szervezetednek, azonban annál fontosabb. Ezeken a remek tápanyagokon kívül, A-, B-, C-, K- és E-vitamint is tartalmaz.

Görögdinnye

Természetesen a nyár slágere sem marad le a listáról, hiszen káliumot, nátriumot, kalciumot, vasat és foszfort is tartalmaz. Nagy mennyiségben van benne továbbá B1-, B2-, B5-, B6- és C-vitamint is. A B5-vitamin támogatja az anyagcserét és az agyműködést is.

Görög gyümölcsleves

Ezt a receptet attól a szakácsomtól tanultam, aki a sült banán narancsmártással kreációmat ihlette. Lajos, mint azt már leírtam, a végletekig lusta volt, nem csoda, ha ragadtak rá a ...

Forrásunk volt.


Ezeket a cikkeket is olvasd el!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...