A megfelelő vitaminbevitelre nemcsak télen, de nyáron is érdemes odafigyelni. Nyáron rengeteg szezonális gyümölcs és zöldség áll rendelkezésedre, hogy megfelelő mennyiséget vigyél be a különböző fontos vitaminokból. Mutatjuk, mely nyári zöldségekből és gyümölcsökből érdemes nagyobb mennyiségben fogyasztani, hogy kicsattanj az energiától.
Cseresznye
A cseresznye remek vitaminforrás, hiszen nemcsak C-vitamin-tartalma nagyon magas, de rengeteg A-, B1-, B2-, és B6-vitamint is tartalmaz. Az A-vitamin védi a szemünket, a B1 az idegrendszerünket és a szívünket támogatja, amíg a B2 szép bőrt biztosít nekünk. A B6 a vörösvérsejtek szállításában játszik kulcsfontosságú szerepet.
Sárgabarack
A baracknak magas a rosttartalma, ezen kívül pedig C- és A-vitamint is tartalmaz, remek káliumforrás, amely kulcsfontosságú a szövetek működésében, továbbá található benne foszfor és kalcium is, mely elengedhetetlen az egészséges csontokhoz.
Retek
A retek kiváló alapanyag, hiszen tele van C- és B1-vitaminnal. A fekete reteknek a levelét is érdemes megenni, hiszen magas a vas- és a folsavtartalma, melyekre leginkább a várandós nőknek van különösen szükségük, hogy magzatuk egészségesen fejlődhessen.
Zöldborsó
Szintén egy kiemelten egészséges zöldség, mely kalciumban, vasban, fehérjében, folsavban és mangánban is gazdag. Utolsóra ugyan csak kis mennyiségben van szüksége a szervezetednek, azonban annál fontosabb. Ezeken a remek tápanyagokon kívül, A-, B-, C-, K- és E-vitamint is tartalmaz.
Görögdinnye
Természetesen a nyár slágere sem marad le a listáról, hiszen káliumot, nátriumot, kalciumot, vasat és foszfort is tartalmaz. Nagy mennyiségben van benne továbbá B1-, B2-, B5-, B6- és C-vitamint is. A B5-vitamin támogatja az anyagcserét és az agyműködést is.
Ezeket a cikkeket is olvasd el!