Az olcsó gyümölcs, melynek magja egészségesebb, mint a húsa

Sokszor a szemétben végzik ennek a gyümölcsnek a magjai, pedig egészségünk szempontjából érdemesebb lenne elfogyasztanunk őket.

A gyümölcsök magját a legtöbbször nem fogyasztjuk el, és vagy a komposztba vagy a szemétbe kerül. Pedig akadnak olyan gyümölcsök, melyek magjai igazán értékesek, tele vannak ugyanis vitaminokkal. Remek példa erre a tökmag. (Bár sokan gondolják zöldségnek, a tök virágból fejlődik ki, és rengeteg magot is tartalmaz, ezért rendszertanilag a gyümölcsök közé tartozik.)

Az olcsó gyümölcs, melynek magja egészségesebb, mint húsa

A tökmag gazdag magnéziumban, káliumban, E-, F, B1-, B2- és D-vitaminban, szelénben, cinkben, rézben és antioxidánskoban is.

Ezen kívül magas a fehérjetartalma, gazdag esszenciális zsírsavakban, és jelentős mennyiségű rostot is tartalmaz. Remek tulajdonságainak köszönhetően csökkenti a koleszterinszintet, enyhíti az érelmeszesedés és a daganatok kockázatát.

Tökmagos zöldségtallérok

A zöldségmasszát ízesíthetjük tetszés szerint fokhagymával, hagymával is, esetleg keverhetünk hozzá még feta sajtot is. Eredetileg a tallérokat napraforgómaggal szerettem volna ...

A tökmagot fogyaszthatjuk nyersen vagy pirítva, tehetjük levesekre, salátákra, de péksüteményekbe is keverhetjük.

Forrásunk volt.


További érdekességek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...