Az olcsó gyümölcs, melynek magja egészségesebb, mint a húsa

Sokszor a szemétben végzik ennek a gyümölcsnek a magjai, pedig egészségünk szempontjából érdemesebb lenne elfogyasztanunk őket.

A gyümölcsök magját a legtöbbször nem fogyasztjuk el, és vagy a komposztba vagy a szemétbe kerül. Pedig akadnak olyan gyümölcsök, melyek magjai igazán értékesek, tele vannak ugyanis vitaminokkal. Remek példa erre a tökmag. (Bár sokan gondolják zöldségnek, a tök virágból fejlődik ki, és rengeteg magot is tartalmaz, ezért rendszertanilag a gyümölcsök közé tartozik.)

Az olcsó gyümölcs, melynek magja egészségesebb, mint húsa

A tökmag gazdag magnéziumban, káliumban, E-, F, B1-, B2- és D-vitaminban, szelénben, cinkben, rézben és antioxidánskoban is.

Ezen kívül magas a fehérjetartalma, gazdag esszenciális zsírsavakban, és jelentős mennyiségű rostot is tartalmaz. Remek tulajdonságainak köszönhetően csökkenti a koleszterinszintet, enyhíti az érelmeszesedés és a daganatok kockázatát.

Tökmagos zöldségtallérok

A zöldségmasszát ízesíthetjük tetszés szerint fokhagymával, hagymával is, esetleg keverhetünk hozzá még feta sajtot is. Eredetileg a tallérokat napraforgómaggal szerettem volna ...

A tökmagot fogyaszthatjuk nyersen vagy pirítva, tehetjük levesekre, salátákra, de péksüteményekbe is keverhetjük.

Forrásunk volt.


További érdekességek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...