Komoly problémát okozhat, ha sok gyümölcsöt fagyasztunk

Bár a gyümölcsök általában egészségesek, fontos, hogy ebben is mértéket tartsunk. Mutatjuk, mennyit fogyasszunk, hogy ne legyen belőle baj.

A gyümölcsfogyasztás elengedhetetlen a helyes és kiegyensúlyozott étkezéshez. A gyümölcsök legtöbbje tele van vitaminnal, rosttal és ásványi anyagokkal. Ha azonban túl sokat eszünk, akkor negatívan hathatnak a májunk egészségére.

Komoly problémát okozhat, ha sok gyümölcsöt fagyasztunk

Egy 2022-es tanulmányból kiderült, hogy bizonyos ételek és szokások negatívan hathatnak a májra. Ilyen például az alkohol, a magas zsírtartalmú ételek, és mint kiderült, a túlzott gyümölcsfogyasztás is, a fruktóztartalom miatt.

A tudósok azt vizsgálták, hogy hogyan hat a gyümölcs nem alkoholos zsírmájban szenvedő betegeknél a májenzimre, az inzulinrezisztenciára és a lipidprofilra. A kutatásban 80 embert vizsgáltak, és randomizált csoportokba osztották őket. Az egyik csoport maximum 2 adag gyümölcsöt, a másik pedig legalább 4 adag gyümölcsöt fogyasztott naponta. Mindkét csoport ugyanolyan étrendet követett, a gyümölcsöket leszámítva.

A kísérlet befejeztével kiderült, hogy annál a csoportnál, amelyik több gyümölcsöt fogyasztott, jelentősen magasabb volt a BMI- testtömegindex és a vércukorszint, sőt, a máj zsírosodásának mértéke is nőtt.

A szakértők így arra következtetnek, hogy napi négy adagnál több gyümölcs elfogyasztása súlyosbíthatja a nem alkoholos zsírmáj állapotát, kórosan emelheti a vérzsírszintet és a vércukorszintet is. Éppen ezért azt javasolják, hogy úgy fogyasszuk el az ajánlott napi 5 zöldség- és gyümölcsadagot, hogy 3:2 arányban osszuk el, a zöldségek javára.

Forrásunk volt.


Még több gyümölcs:

Címlapról ajánljuk

További cikkek