Komoly problémát okozhat, ha sok gyümölcsöt fagyasztunk

Bár a gyümölcsök általában egészségesek, fontos, hogy ebben is mértéket tartsunk. Mutatjuk, mennyit fogyasszunk, hogy ne legyen belőle baj.

A gyümölcsfogyasztás elengedhetetlen a helyes és kiegyensúlyozott étkezéshez. A gyümölcsök legtöbbje tele van vitaminnal, rosttal és ásványi anyagokkal. Ha azonban túl sokat eszünk, akkor negatívan hathatnak a májunk egészségére.

Komoly problémát okozhat, ha sok gyümölcsöt fagyasztunk

Egy 2022-es tanulmányból kiderült, hogy bizonyos ételek és szokások negatívan hathatnak a májra. Ilyen például az alkohol, a magas zsírtartalmú ételek, és mint kiderült, a túlzott gyümölcsfogyasztás is, a fruktóztartalom miatt.

A tudósok azt vizsgálták, hogy hogyan hat a gyümölcs nem alkoholos zsírmájban szenvedő betegeknél a májenzimre, az inzulinrezisztenciára és a lipidprofilra. A kutatásban 80 embert vizsgáltak, és randomizált csoportokba osztották őket. Az egyik csoport maximum 2 adag gyümölcsöt, a másik pedig legalább 4 adag gyümölcsöt fogyasztott naponta. Mindkét csoport ugyanolyan étrendet követett, a gyümölcsöket leszámítva.

A kísérlet befejeztével kiderült, hogy annál a csoportnál, amelyik több gyümölcsöt fogyasztott, jelentősen magasabb volt a BMI- testtömegindex és a vércukorszint, sőt, a máj zsírosodásának mértéke is nőtt.

A szakértők így arra következtetnek, hogy napi négy adagnál több gyümölcs elfogyasztása súlyosbíthatja a nem alkoholos zsírmáj állapotát, kórosan emelheti a vérzsírszintet és a vércukorszintet is. Éppen ezért azt javasolják, hogy úgy fogyasszuk el az ajánlott napi 5 zöldség- és gyümölcsadagot, hogy 3:2 arányban osszuk el, a zöldségek javára.

Forrásunk volt.


Még több gyümölcs:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...