A barbadoszi cseresznye talán egy fokkal barátságosabb elnevezés az acerolára, ami a legtöbb C-vitamint tartalmazó gyümölcs hírében áll. Ha szeretnéd jobban megismerni, olvass tovább!
Az acerola egy apró, élénk piros trópusi gyümölcs, ami rendkívül hasonlít az általunk ismert cseresznyéhez, nem véletlen, hogy másik elnevezése a barbadoszi cseresznye.
Zölden leszedve 1500 mg található 100 grammjában, ami messze felülmúlja az egyébként magas C-vitamin-tartalmúnak tekintett gyümölcsöket.
Összehasonlításképpen a narancs 100 grammja 53 mg, a guava 200-230 mg, míg a csipkebogyó 400-426 mg C-vitamint tartalmaz. A barbadoszi cseresznye érett állapotában ugyan veszít egy keveset C-vitaminjából, de még így is a dobogó legfelső fokán áll.
A C-vitamin fontossága vitathatatlan, elsősorban támogatja az immunrendszert, így képesek vagyunk felvenni a harcot a betegségekkel szemben, de antioxidáns hatása semlegesíti a szabadgyököket, segíti a kollagéntermelést és a vas felszívódását is.
Hogyan fogyasszuk az acerolát?
Az acerolához frissen nehezen jutunk hozzá, de feldolgozott formában, például gyümölcsléként, püréként, kapszulaként, porként, lekvárként vagy dzsemként is remek C-vitamin-forrás, és elérhető. Az acerola egyébként antioxidánsokban, A-vitaminban, kalciumban és magnéziumban is bővelkedik.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek: