Amikor ránk tör az édesség utáni vágy, szinte lehetetlen ellenállni neki – ám ha krónikus gyulladással küzdünk, oda kell figyelnünk, hiszen nehéz olyan desszertet találni, ami nem súlyosbítja a tüneteket. Már a kutatások is bebizonyították, hogy szoros kapcsolat van a krónikus gyulladás és a túl sok édesített ételt fogyasztása között – emiatt pedig úgy tűnhet, hogy a desszertek összességében kerültek tiltólistára. Pedig ennek nem kell így lennie: regisztrált dietetikusok szerint még így is élvezhetünk számos édes finomságot, ha figyelünk arra, hogy megfelelő, gyulladáscsökkentő ételeket válasszunk.
Kattints a képre, hogy megismerd ezeket a desszerteket!
4 gyulladáscsökkentő desszert, ami miatt nem kell, hogy lelkiismeret-furdalásod legyen
Édesburgonyás pite
Az édesburgonya magas rosttartalmának köszönhetően kiváló alapanyag lehet a desszertekhez. A rostok hozzájárulnak a bél egészségéhez, mivel táplálják azokat a hasznos baktériumokat, amelyek rövidláncú zsírsavakat termelnek – ezek pedig gyulladáscsökkentő hatással bírnak. Ezek tulajdonképpen lassítják a cukor felszívódását a vérben, ami segíthet csökkenteni a szervezetben a gyulladást. Az édesburgonya beépítésével mikrotápanyagokat és természetes édes ízt adhatunk a desszertünknek, így kevesebb hozzáadott cukorra lesz szükségünk.
Almás-fahéjas chia puding
A chia magok kiváló forrásai az egészséges omega-3 zsírsavaknak, amelyek csökkenthetik a gyulladást, és pozitívan befolyásolják a gyulladásos markerek, például a C-reaktív fehérjék szintjét a szervezetben. És ez még nem minden: a rosttartalmuk is magas, ami a hozzáadott almáról is elmondható. Az alma továbbá quercetint is tartalmaz, egy flavonoidot, ami csökkenti a szervezet gyulladásos válaszait. Emellett adhatunk a desszerthez kardamomot és a fahéjat, amelyek antioxidáns hatással bírnak, tehát segíthetnek a gyulladás csökkentésében az oxidatív stressz mérséklésével.
Tahinis-datolyás trüffel
A datolya szintén remek desszertalapanyag, ha gyulladással küzdünk, mivel kiemelten magas a rosttartalma, miközben kellemesen édes is. A tahini további gyulladáscsökkentő előnyöket ad hozzá ehhez a desszerthez, ráadásul 5,6 gramm rostot is biztosít. A datolyás desszertek emellett könnyen testreszabhatók, például olyan magas rosttartalmú, antioxidánsokban gazdag hozzávalókkal, mint a zab vagy a dió. A datolya jól párosítható a gyömbérrel is, ami gingerolt tartalmaz – egy növényi vegyületet, ami gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatással is bír.
Csokoládéba mártott almaszeletek
Annyiszor hallhatjuk, hogy a csoki egészségtelen, hogy lassan már elhisszük. Pedig valójában csak jó típust kell választanunk. A jó minőségű étcsoki például képes az alma egészségügyi előnyeit tovább fokozni. A kakaó ugyanis flavonoidokat, például epikatechint tartalmaz, ami erős gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal bír. (Itt nem árt tudni, hogy a 70%-os vagy magasabb kakaótartalmú változatok több flavonoidot tartalmaznak és jobb antioxidáns tulajdonságokkal bírnak.) A csokiba mártott almaszeleteket megszórhatjuk magvakkal is, hogy tovább fokozzuk az egészségügyi előnyöke
Még több egészség: