Az emberi szervezet két különböző típusú gyulladást mutathat: az egyik az akut gyulladás, ami alapvetően egy-egy gyógyuló seb körül alakulhat ki, és alapvetően természetes, sőt pozitív reakció a testünk részéről. A másik a krónikus gyulladás, ami egészségkárosító hatású is lehet, amennyiben nem kezelik. Ezt kiválhatják külső vagy belső traumák – mint a környezetszennyezés, a pszichológiai stressz, illetve egyes állapotok és betegségek.
Ez utóbbiak esetében segíthet a táplálkozás – például a gyümölcsfogyasztás. Sokféle gyümölcsöt az tesz egészségessé, hogy olyan tápanyagokat és vegyületeket tartalmaz, amelyek segítenek csökkenteni ezt a krónikus gyulladást. Erre különösen két vegyületcsoport alkalmas: az antioxidánsok és a rostok.
Nézzük, hogy ezek alapján mely gyulladáscsökkentő gyümölcsöket érdemes rendszeresen fogyasztani!
8 gyulladáscsökkentő gyümölcs, ami nagyon finom
Alma
Az alma egész évben könnyen beszerezhető az élelmiszerboltokban, ráadásul egy igen sokszínűen felhasználható gyümölcs. Ezek mellett nagyszerű antioxidánsforrás, sok benne a C-vitamin, a kvercetin és a flavonoid is, ráadásul magas rosttartalma miatt különösen jót tesz a bélrendszer egészségének.
Bogyós gyümölcsök
Az olyan bogyók, mint a málna, a szeder vagy az áfonya, nagyon magas rost- és antioxidáns-tartalommal rendelkeznek. Gondoljunk csak bele: már egy fél csésze eper képes fedezni az ajánlott napi C-vitamin-szükséglet felét. Emellett van bennük még hasznos kvercetin, karotinoid és antocianin is.
Vörösszőlő
A vörösszőlőben nagy mennyiségben megtalálható a rezveratrol nevű antioxidáns, ami egy jótékony hatású polifenol. Ezen felül más antioxidánsokban is bővelkedik, például C-vitaminban, B2-vitaminban, antocianinban, kvercetinben és flavonoidokban.
Görögdinnye
A nyár egyik slágere nemcsak hűsítő és kalóriaszegény gyümölcs, de még egészséges is! A görögdinnye élénk színét egy erős antioxidánsnak, a likopinnak köszönheti, de ebben is bőséggel találunk C-vitamint is.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek: