Gyűjtsünk erdei kincseket!

Az ősz az igazi gyümölcsidény, és nem csak a barack, körte, alma, szőlő érik ilyenkor, hanem a csipkebogyó, kökény és dió is. Kell ennél jobb ok egy kiadós kiránduláshoz?

Nagyon szeretünk a gyerekekkel ősszel kirándulni, mert biztos, hogy mindig találunk valami játéknak vagy uzsonnának alkalmas termést az erdőben. Bár emiatt inkább a gyerekek szeretik nagyon ezeket az őszi sétákat, mi, felnőttek pedig azért, mert nem szenvednek a melegtől, hidegtől, és nem kérdezgetik folyton, hogy „sok van még hátra? Ott vagyunk már?” Ehelyett inkább ilyeneket hallani: „Berakhatom a zsebedbe ezt a néhány gesztenyét? És ezt a botot? Megfogod azt a mókust? Megkóstolhatom azt a piros-fehér pöttyös gombát?”
Ilyentájt – és még néhány hónapig – tele van az erdő ehető finomságokkal. Bár még nem csípte meg a dér, a csipkebogyóbokrokon már ilyenkor is találni néhány puha szemet. A gyerekek imádják az ízét, ráadásul tele van vitaminnal. Csak arra figyeljünk oda, hogy a szőrös kis magvakból ne kerüljön a szájukba, mert azt kellemetlen lenyelni.
Ősz a szezonja a kökénynek is, bár ezt a gyönyörű, lilás színű bogyót is inkább az első éjszakai fagy után érdemes gyűjteni.

Tipp:

Ha még éretlen kökényt vagy csipkebogyót szedünk, tegyük be a fagyasztóba otthon, ugyanúgy megpuhul majd, mintha a dér csípte volna meg a bokron.

Kökényből és csipkebogyóból is nagyon finom lekvárokat készíthetünk, bár kissé körülményes az apró szemekkel való bánás. De feleannyira sem, mint például a galagonyával, amiből több kilónyit kell szednünk, hogy néhány apró üvegecske lekvárt eltehessünk belőle. De vadhúsokhoz nagyon jól illik a galagonyából készült mártás, érdemes hát gyűjteni belőle, ha éppen szembetalálkozunk vele.
Találhatunk az erdőkben, árokpartokon szedret is ilyenkor, idén ráadásul nagyon bőségesen. A finom, puha gyümölcsöket minden gyerek szívesen eszegeti, de figyeljünk oda rájuk, mert a bogyók lilás leve nagyon tud fogni.
Érik már a dió, mandula, mogyoró, szelídgesztenye is. Nem is tudok elképzelni annál ősziesebb estét, minthogy egy több órás kirándulás, gyűjtögetés után, otthon, a melegben, már lámpafénynél nekiálljunk megtörni, megpucolni a zsákmányunkat abban a reményben, hogy másnap egy finom aranygaluska vagy egy tál sült gesztenye fog illatozni az asztalon. Bár, ha engem kérdeztek, akkor napokkal elhalasztva a törést-sütést is isteniek ezek a finomságok.
Jövő héten a gombászásról fogok írni, mert ennek a tevékenységnek legalább kedvez ez a rendkívül csapadékos időjárás, és végre van mit a kosárkákba gyűjtögetni.

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...