Nyári szezonális ellenőrzést tartott a Nébih, mely során többek között gyrosozókat, az otthoni grillezés termékeit: „natúr” csirkehúsokat, valamint már marinált, fűszerezett húsokat, továbbá grilltálcákat ellenőriztek
Felfüggesztett működés, higiéniai gondok, szalmonella - dióhéjban az eredmények.
Gyrosozók
A július második felében vizsgált 7 gyrosos közül 5 egység ellen eljárást indítottak az ellenőrök a higiéniai és nyomonkövethetőségi hiányosságok miatt, egyet felfüggesztettek, azóta újra kinyithatott. Az ételekből vett minták rendben voltak.
Otthoni grilltermékek
Az előre csomagoltan kapható – jellemzően alumíniumból készült – grilltálcák közül a Nébih 15 termékből vett mintát, a vizsgálatok egyetlen esetben sem tártak fel problémát.
A grillre kerülő élelmiszerek közül tálcás, védőgázos darabolt csirkehúsokból, valamint már konyhakész, marinált, fűszerezett húsokból is történt mintavétel, összesen 8 (4 sertésre és 4 baromfira szakosodott) élelmiszer-előállítónál 19, terméktételből.
7 baromfitételnél Salmonella jelenlétét igazolták a vizsgálatok, ezért az érintett 3 előállítóval szemben eljárást indult.
Az ellenőrzések során – a mintavételen túl – többek között a létesítmények általános higiéniai állapotát, önellenőrzési, nyomonkövetési és HACCP rendszerét, továbbá a takarítási gyakorlatot, a rágcsálóirtást és az allergénekkel kapcsolatos előírások betartását is vizsgálták a szakemberek.
A kereskedelemi egységekben 24 marinált, fűszerezett előkészített húsból, továbbá 19 tálcás, védőgázos darabolt csirkehúsból vettek mintát az ellenőrök. A két termékkörben 1-1 esetben volt szükség intézkedésre Salmonella jelenléte miatt. Az érintett marinált csirkemellfilé előállítójával szemben eljárás indult, míg a tálcás friss csirke felsőcomb esetében a gyártónak a vágási higiéniát kell felülvizsgálnia.
Forrásunk volt: Nébih