Gyrososokat és grilltermékeket vizsgáltak, szalmonellát is találtak

Ellenőrzést tartott a nyár folyamán a Nébih, többek között gyrost forgalmazó egységeket, az otthoni grillezés termékeit, nyers és pácolt grillhúsokat ellenőriztek.

Nyári szezonális ellenőrzést tartott a Nébih, mely során többek között gyrosozókat, az otthoni grillezés termékeit: „natúr” csirkehúsokat, valamint már marinált, fűszerezett húsokat, továbbá grilltálcákat ellenőriztek

Felfüggesztett működés, higiéniai gondok, szalmonella - dióhéjban az eredmények.

Az ételekből vett minták rendben voltak

Gyrosozók

A július második felében vizsgált 7 gyrosos közül 5 egység ellen eljárást indítottak az ellenőrök a higiéniai és nyomonkövethetőségi hiányosságok miatt, egyet felfüggesztettek, azóta újra kinyithatott. Az ételekből vett minták rendben voltak.

Otthoni grilltermékek

Az előre csomagoltan kapható – jellemzően alumíniumból készült – grilltálcák közül a Nébih 15 termékből vett mintát, a vizsgálatok egyetlen esetben sem tártak fel problémát.

A grillre kerülő élelmiszerek közül tálcás, védőgázos darabolt csirkehúsokból, valamint már konyhakész, marinált, fűszerezett húsokból is történt mintavétel, összesen 8 (4 sertésre és 4 baromfira szakosodott) élelmiszer-előállítónál 19, terméktételből.

7 baromfitételnél Salmonella jelenlétét igazolták a vizsgálatok, ezért az érintett 3 előállítóval szemben eljárást indult.

Az ellenőrzések során – a mintavételen túl – többek között a létesítmények általános higiéniai állapotát, önellenőrzési, nyomonkövetési és HACCP rendszerét, továbbá a takarítási gyakorlatot, a rágcsálóirtást és az allergénekkel kapcsolatos előírások betartását is vizsgálták a szakemberek.

Gombagyros tejmentes tzatzikivel

Gombából készítettünk gyrost, és még mi is meglepődtünk, mennyire finom lett! A fűszerkeverék igazán autentikus ízt kölcsönöz a gombának, a shawarma-szerű sütés pedig a szuper ...

Grillkolbászos töltött cukkini

A cukkinit egy grillkolbászos-paradicsomos raguval töltöttük meg, amitől kifejezetten gazdag és testes ízvilága lett. Ne sajnáljuk a tetejéről a sajtot sem, amitől gyönyörű aranybarna ...

A kereskedelemi egységekben 24 marinált, fűszerezett előkészített húsból, továbbá 19 tálcás, védőgázos darabolt csirkehúsból vettek mintát az ellenőrök. A két termékkörben 1-1 esetben volt szükség intézkedésre Salmonella jelenléte miatt. Az érintett marinált csirkemellfilé előállítójával szemben eljárás indult, míg a tálcás friss csirke felsőcomb esetében a gyártónak a vágási higiéniát kell felülvizsgálnia.

Forrásunk volt: Nébih


Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...