Gyros rénszarvashússal – Te megkóstolnád a lappföldi Mikulás szánhúzójának húsát?

Az ünnepi időszakban sok olyan étel kerül az asztalunkra, amit az év más szakában nem eszünk, azonban a rénszarvashússal töltött gyros egészen új dimenziókat nyit meg.

Ugyan nálunk kevésbé ismert a Mikulás szánját húzó rénszarvasok neve, pedig a rénszarvashúsos gyros története szempontjából lényeges. Rudolfról biztosan hallottál már, azonban Donner és Blitzen, vagyis az Ágas és Villám nevű rénszarvasok is felelősek azért, hogy az ajándékok minden gyerekhez odaérjenek. A hely neve I am Döner, és Headingly-ben található.

Mindezek ismeretében az ötlet kissé morbid, de arénszarvasnevek inspirálták egy angolétterem új ételének elnevezését, amit az ünnepek alatt készítenek. Az étteremben gyrost, azaz Döner kebabot árulnak, és idén a tulajdonos úgy döntött, rénszarvashússal töltött gyros-szal is megismertetik a vendégeiket.

A különleges gyros aDöner&Blitzen nevet kaptaa Donner és Blitzen rénszarvasok után. A gyros-t egy lappföldi kirándulás inspirálta, ahol kenyérlángoson szolgálták fel a rénszarvashúst. A tulajdonos, Paul Baron egy 300 éve rénszarvastenyésztésből élő gazdaságban tanulta meg,miként bánjon az állat húsával, hogy az ízletes és finom legyen.

Baron, aki eredetileg szakács, az utazáson tapasztaltakból merített ötletet, és megalkotta a rénszarvasos és marhahúsos gyrost. Az alacsony zsírtartalmú, sovány rénszarvashús gazdag értékes tápanyagokban, magas a B-12-, az omega-3- és az omega-6-tartalma, valamint bővelkedik esszenciális zsírsavakban is. Megkóstolnád?

Ezt olvastad már az ÍzHUSZÁR magazinon?

Karácsonyi összefogásra buzdít a Budapest Bike Maffia és a Zing - vegyél egy burgert a rászorulókért!

via

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...