Gyros rénszarvashússal – Te megkóstolnád a lappföldi Mikulás szánhúzójának húsát?

Az ünnepi időszakban sok olyan étel kerül az asztalunkra, amit az év más szakában nem eszünk, azonban a rénszarvashússal töltött gyros egészen új dimenziókat nyit meg.

Ugyan nálunk kevésbé ismert a Mikulás szánját húzó rénszarvasok neve, pedig a rénszarvashúsos gyros története szempontjából lényeges. Rudolfról biztosan hallottál már, azonban Donner és Blitzen, vagyis az Ágas és Villám nevű rénszarvasok is felelősek azért, hogy az ajándékok minden gyerekhez odaérjenek. A hely neve I am Döner, és Headingly-ben található.

Mindezek ismeretében az ötlet kissé morbid, de arénszarvasnevek inspirálták egy angolétterem új ételének elnevezését, amit az ünnepek alatt készítenek. Az étteremben gyrost, azaz Döner kebabot árulnak, és idén a tulajdonos úgy döntött, rénszarvashússal töltött gyros-szal is megismertetik a vendégeiket.

A különleges gyros aDöner&Blitzen nevet kaptaa Donner és Blitzen rénszarvasok után. A gyros-t egy lappföldi kirándulás inspirálta, ahol kenyérlángoson szolgálták fel a rénszarvashúst. A tulajdonos, Paul Baron egy 300 éve rénszarvastenyésztésből élő gazdaságban tanulta meg,miként bánjon az állat húsával, hogy az ízletes és finom legyen.

Baron, aki eredetileg szakács, az utazáson tapasztaltakból merített ötletet, és megalkotta a rénszarvasos és marhahúsos gyrost. Az alacsony zsírtartalmú, sovány rénszarvashús gazdag értékes tápanyagokban, magas a B-12-, az omega-3- és az omega-6-tartalma, valamint bővelkedik esszenciális zsírsavakban is. Megkóstolnád?

Ezt olvastad már az ÍzHUSZÁR magazinon?

Karácsonyi összefogásra buzdít a Budapest Bike Maffia és a Zing - vegyél egy burgert a rászorulókért!

via

Címlapról ajánljuk

További cikkek