6+1 imádott gyros a Szeged-Pécs-Budapest-Nyíregyháza tengelyen

A gyros, avagy döner kebab nem véletlenül lett világhódító. A gyorsételek egyik legjobbika, nem egy egészségtelen választás a fast foodok világában. Sok friss zöldséget és húst tartalmaz, és a joghurtos és csípős öntet sem lehet kifogásunk – a falafel mellett ez a másik nagyon tápláló, friss, jól összerakott utcai étel. Ehhez azonban az szükséges, hogy tényleg jó helyről szerezzük be: 8 gyrosbüfé következik az országból, ahol komolyan veszik ezt az ételt!

Görög kalandok Újilpóciában: GRK’S Kyros Yeeros

Újlipótvárosból hiányzik bármilyen szeretett ételműfaj? A bruncholóktól a delin át kockásabroszosig (helló, Pozsonyi Kisvendéglő) a vendéglátás mindenféle stílusa képviselteti magát. Így hát überjó gyrososuk is van: kimondani nem könnyű a nevét, de úgyis mindenki csak a “görög gyrosonak” nevezi a GRK’S Kyros Yeerost. Ha nem tálban kérjük, kétféle opciónk is van: puha pitába vagy a vékony tortillába is kérhetjük a jóságot. A csirkén kívül sertésből is nyesik a hústornyokat, és igazán izgalmasak a krémek is: a joghurton és csípőspaprikáson kívül hummusszal és a melitzanóval (padlizsánkrémmel) is béleltethetjük. Nem véletlenül kulthely.

GRK’S Kyros Yeeros

Budapest XIII. kerület, Hegedűs Gyula utca 34.

Egyszerűen csak a: Gyros

Nem is pesti az, aki nem tömte volna még magába a gyrost a Corvinnál! Az apró ételbár bejárata az Üllői út felé esik, és a kék-fehér címer egyértelműsíti, hogy a görög megfejtéssel van dolgunk. Sok iszogatós este végződött már itt, de nem kell ahhoz becsípve lenni, hogy imádjuk a gyrosukat. A pita könnyed tésztájú, puha, finoman olívaolajos és megpirítják. Az alapanyagok frissek, mediterrán zöldfűszerekkel ízesítve, de nem túlfűszerezve. Kifejezetten szaftos, krémes az összkép, a város egyik legmegbízhatóbb gyroslelőhelye, ahol tényleg street food a street food. Gyors, friss, megfizethető.

Gyros

Budapest VIII. kerület, Üllői út 40.

Ha Vác, akkor Anatólia

Az Anatóliát nem Vác központi részén találjuk, mégis ajánlott felkeresni – nem érdemtelenül a helyiek egyik kedvence. Megesik, hogy estére kifogynak egyes alapanyagokból, ami csak azt jelzi, hogy friss hozzávalókból dolgoznak. Tortillalapba csavarva és puha, grillezett pitába is kérhetjük a gyrosunkat, nem sajnálják belőle a méretes adag húst sem. Különlegesség (és igazi finomság) a gyrostál bulgurral rizs vagy sült krumpli helyett. Bár ezt a cikket a gyrosok dicséretének szenteljük, a hamburgerük szintén megér egy misét!

Anatólia Gyros és Hamburger

Vác, Eötvös József u. 2.

Pécsi kötelező: Stavros Gyros & Souvlaki

Pécsen fellelhető az egyik legjobb gyros, amit valaha kóstoltunk. Nem a török döner kebab vonal: naná, hogy a Stavros a görög iskola képviselője Dél-Magyarországon. Mégpedig úgy, ahogy az óhazában is adják: duci, puha pitában, krémes joghurtszósszal, extrafriss alapanyagokból, és a pitába sült krumpli is kerül. Nem őshonos pécsi eledel, mégis érdemes felkeresni: a gyroson kívül híresen jó souvlakival (nyársra húzott, grillezett hús) és biftekivel (húspogácsával) várnak. XL és XXL méretekben is kérhető!

Stavros - Gyros & Souvlaki

Pécs, Rákóczi út 71.

Török hódoltság Szegeden, ahogy mi szeretjük: Duna Döner

Döner kebap, dürüm kebap, köfte… naná, hogy Törökországban, pontosabban Szeged belvárosában járunk. A török stílusú “gyrost” (így honosodott meg a magyar köznyelvben) nem egy talponálló büfében kaphatjuk kézhez. Ez egy menő, bisztró stílusú étterem, ahol a népszerű török utcai ételeken kívül mindenféle közönségkedvenc étellel csalogatnak a rántott csirkétől a rántott camembert-en át a pizzákig. És a Duna Dönernek még azt is megbocsátjuk, hogy gyroshúsos pizzát is árulnak (Duna Döner pizza). Ha arra jártok, tudjatok róla, hogy a fokhagymás, kapros joghurtszósz igazi telitalálat!

Duna Döner

Szeged, Iskola u. 23.

Görögül Hajdú-Biharban: Greek Gyros

Gondolnád-e vagy sem, Debrecen bővelkedik az igen jó gyrosokban. Igen erős találat a Mózes Gyros Bár, akárcsak az Aladdin Gyros Bár, és az Akropolisz is jó. Óriási kedvenc azonban a Greek Gyros. Nomen est omen, ez is a görög stílus: Halloumi sajttal is lehet kérni, sült krumpli is kerül a pitába, és görög olívabogyó is kérhető bele. A Greek Gyros egyszerű és nagyszerű: a csirkehúst zöldfűszeres páccal készítik elő, és nem nyomja el túlzó fűszerezés a friss ízeket. A tzatziki mellett zseniális a répasaláta és a fetasajtkrém, ami szintén kérhető a gyroshoz. Mi imádtuk a sült édesburgonyás verziót is!

Greek Gyros

Debrecen, Rákóczi u. 1-5.

A nyíroszok csúcsa: Giri Gyros

Ugye megvan a nyírosz (avagy nyirosz)? Íme, Nyíregyháza válasza a görög-török gasztrobehatásra. Egy igazi jó nyírosz teljes embert kíván, és egy-két órával később egész biztosan nem fogod a hűtőszekrényt nyitogatni. A Giri Gyrost a város legjobbjának tartják: a hatalmas, puha kifliben egész egyszerűen kiváló minőségű a csirkehús, és igen, a nyíroszban a megszokott zöldségek mellett kukorica, gomba is kerül, na és sajt. Nem kevés, hanem egy hatalmas halom sajt. Ilyet egy görög sem látott!

Giri Gyros

Nyíregyháza, Sólyom u. 22-24.

Címlapkép: Facebook / GRK’S Kyros Yeeros

Szerző: Haranghy Orsi

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Étteremajánlóban nincs hiány nálunk:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...