Akár rákot is okozhat a túl sok gyorsétel

Egy új kutatásból kiderült, hogy a túlzott gyorsétel-fogyasztás kiemelt veszélyt jelenthet a tinédzser lányokra nézve.

Azt már korábban is bebizonyították, hogy az egyszerű szénhidrátban, illetve ultrafeldolgozott élelmiszerekben gazdag étrend összefüggésbe hozható a fokozott rákkockázattal. Mint azt a Rizikometer írja a Facebookon, egy frissen megjelent kutatás újabb bizonyítékkal szolgál az említett veszélyeket illetően: a tudományos munka szerint az ilyesfajta táplálkozás különösen veszélyes lehet a tinédzser lányok mellének fejlődésére.

Akár rákot is okozhat a túl sok gyorsétel

A poszt szerint a Dél-Karolinai Orvostudományi Egyetem kutatói felfedezték, hogy a gyorsételekben magas az úgynevezett glikációs végtermékek (AGE) koncentrációja.

Ezek a vegyületek nagy mennyiségben felhalmozódva a szervezetben számos betegség kialakulásának kockázatát növelik. A kutatócsoport rágcsálókkal folytatott állatkísérletek során kereste a választ arra, hogy a nagy mennyiségű AGE-bevitel milyen hatással van a szervezetre.

A kapott eredményekből azt állapították meg, hogy azoknál a kísérleti állatoknál, amelyek étrendjében az átlagosnál magasabb volt az AGE szintje, kóros elváltozás jelentkezett. Egészen pontosan azt figyelték meg a kutatók, hogy az érintett rágcsálók emlőszövete a korai stádiumú mellrákos betegekével mutatott hasonlóságot.

Az eredmények tehát azt mutatják, hogy a nagymértékben feldolgozott élelmiszerek fogyasztása fokozza az emlősűrűség növekedésének esélyét, ami pedig a mellrák jövőbeni kialakulásának kockázatát növeli

- olvasható a Rizikométer bejegyzésében.

Forrásunk volt.


Még több friss hír itt:

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...