Nyomós oka van annak, hogy várandósan semmiképp se együnk gyorsételeket

Új tanulmány vizsgálta, hogy mennyire káros, ha a kismamák ultrafeldolgozott élelmiszereket fogyasztanak.

Nagy mértékben megemelheti a szervezet ftalátszintjét, ha várandos nőként ultrafeldolgozott élelmiszereket, gyorsételeket eszünk.

Növeli a ftalátszintet, ha a kismamák gyorsételeket esznek

Akár az autizmus és az ADHD kialakulását is befolyásolhatják

A ftalátok a műanyagokkal kapcsolatos vegyületek, melyek élelmiszerek csomagolásáról vagy akár egy-egy gyári dolgozó gumikesztyűjéről is leválhatnak, belekerülve az adott ételbe.

Ha egy várandós nő elfogyasztja a ftalátokkal szennyezett élelmiszert (pl. gyorsételt), azok a méhlepényen át a magzat vérkeringésébe is bekerülnek, ahol oxidatív stresszt és gyulladásos folyamatokat okozhatnak

- írja a Házipatika.

Sőt, sajnos összefüggésbe hozhatók az alacsony születési súly, a koraszülés és olyan gyermekkori mentális zavarok gyakoribb előfordulásával is, mint az autizmus vagy a figyelemhiányos hiperaktivitás (ADHD).

Inkább főzzünk magunknak - és ne csak várandósan:

Klasszikus csirkepörkölt

A klasszikus csirkepörkölt egy hagyományos magyar étel, amely gazdag ízvilágú és egyszerű alapanyagokból készül. Ez az alaprecept, amit variálni lehet saját ízlés szerint, például ...

Gazdag tortellinisaláta

A tésztasaláta talán már önmagában is elég laktató, nem? De mi lenne, ha még inkább azzá tennénk? Ehhez nem is kell más, csupán egy nagy adag töltött tészta a penne vagy a fusilli ...

Almakenyér

Gyors és egyszerű édesség bűntudat nélkül, ezt nyújtja az almakenyér. Ha méz vagy cukor helyett almamézet használnál hozzá, akkor keresd a receptjét itt a Nosalty oldalán, a ...

Vajon nő egy kismama ftalátszintje, ha sok gyorsételt eszik?

Az Environmental International című folyóirat tanulmányában egy washingtoni kutatócsapat azt kutatta, hogy nagyobb mennyiségű ultrafeldolgozott élelmiszer fogyasztása során a ftalátbevitel is nő-e a várandósság hónapjai alatt.

A válasz sajnos: igen.

A vizsgálat fókuszában egyébként nem maguk az élelmiszerek álltak, azaz nem a sült krumplik, hamburgerek, üdítők, hanem azok az anyagok, amikkel ezek fogyasztás előtt érintkezésbe kerülnek.

A kutatás során több mint 1000 amerikai kismama második trimeszterben produkált vizeletének ftalátszintjét vizsgálták a 2006 és 2011 közötti időszakból.

A vizsgált nők étrendjének átlagosan közel 39 százalékát ultrafeldolgozott élelmiszerek tették ki.

A kutatás sajnos kimutatta, hogy minden 10 százalékos aránynövekedés 13 százalékkal magasabb koncentrációval állt kapcsolatban az egyik leggyakoribb és legkárosabb ftalát, a dietil-hexil-ftalát esetében.

Forrásunk volt.


Még több az egészségről:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Csülök sörben sülve

A sörben sült csülök fejedelmi fogás, ráadásul jó kiadós is. Érdemes egy nappal a sütés előtt bepácolni a húst, hogy az ízek jól átjárják és finom szaftos, omlós legyen. Ameddig ...

Mákos-málnás vaníliás mousse torta

Sütésben gyakorlott, tapasztaltabb embereknek ajánlom a torta elkészítését. Sok apró részből áll, ami külön odafigyelést igényel. Fontos a megfelelő dermesztés, pihentetés. Megéri ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...