Nagy mértékben megemelheti a szervezet ftalátszintjét, ha várandos nőként ultrafeldolgozott élelmiszereket, gyorsételeket eszünk.
Akár az autizmus és az ADHD kialakulását is befolyásolhatják
A ftalátok a műanyagokkal kapcsolatos vegyületek, melyek élelmiszerek csomagolásáról vagy akár egy-egy gyári dolgozó gumikesztyűjéről is leválhatnak, belekerülve az adott ételbe.
Ha egy várandós nő elfogyasztja a ftalátokkal szennyezett élelmiszert (pl. gyorsételt), azok a méhlepényen át a magzat vérkeringésébe is bekerülnek, ahol oxidatív stresszt és gyulladásos folyamatokat okozhatnak
- írja a Házipatika.
Sőt, sajnos összefüggésbe hozhatók az alacsony születési súly, a koraszülés és olyan gyermekkori mentális zavarok gyakoribb előfordulásával is, mint az autizmus vagy a figyelemhiányos hiperaktivitás (ADHD).
Inkább főzzünk magunknak - és ne csak várandósan:
Vajon nő egy kismama ftalátszintje, ha sok gyorsételt eszik?
Az Environmental International című folyóirat tanulmányában egy washingtoni kutatócsapat azt kutatta, hogy nagyobb mennyiségű ultrafeldolgozott élelmiszer fogyasztása során a ftalátbevitel is nő-e a várandósság hónapjai alatt.
A válasz sajnos: igen.
A vizsgálat fókuszában egyébként nem maguk az élelmiszerek álltak, azaz nem a sült krumplik, hamburgerek, üdítők, hanem azok az anyagok, amikkel ezek fogyasztás előtt érintkezésbe kerülnek.
A kutatás során több mint 1000 amerikai kismama második trimeszterben produkált vizeletének ftalátszintjét vizsgálták a 2006 és 2011 közötti időszakból.
A vizsgált nők étrendjének átlagosan közel 39 százalékát ultrafeldolgozott élelmiszerek tették ki.
A kutatás sajnos kimutatta, hogy minden 10 százalékos aránynövekedés 13 százalékkal magasabb koncentrációval állt kapcsolatban az egyik leggyakoribb és legkárosabb ftalát, a dietil-hexil-ftalát esetében.
Még több az egészségről: