Milyen színű a szilva, kék vagy lila? Ez attól függ, hogy a héján keletkezett viaszos bevonatot lemostuk róla vagy sem. Nincs olyan gyermek vagy szülő, aki gyermekkorában ne tépett volna le egy szem szilvát a szomszéd kertjéből kilógó ágról, aztán gyorsan a nadrágjába törölte és beleharapott. Csodálatos emlékek...és milyen édes a más gyümölcse!
Manapság, saját gyümölcsöskert híján a piacon veszem a szilvássütibe-valót. Múlt héten egy egész kosárnyi gyümölccsel tértem haza, aztán el is kezdődött a feldolgozási folyamat. Na persze nem lekvárt főztem belőle. Szerintem az igazi jó szilvalekvár rézüstben készül hosszú-hosszú órákon keresztül. Az otthoni verzió mérföldekre van ettől, ezért nem is kezdek bele egy eleve vesztes helyzetbe.
Pénteken vacsoravendégeket vártunk. Munkából csöppentem a háziasszonyi, vendéglátói szerepbe. Tudtam, nem lesz sok időm a menü elkészítésére, ezért előző nap egy egyszerű mascarponekrémet dobtam össze, így másnap csak elő kellett vennem a hűtőből, és villoghattam vele a vendégek előtt. Teljesen egyedi elgondolás alapján, első próbálkozásra fantasztikusan sikerült. Ha bárki utánam csinálja, a mandulaaromát ne hagyja ki belőle!
Hétvégén a gyerekeknek kedveztem, és igazi nagyis, bedobálós sütit sütöttem. A darált mandula nem maradhatott ki a hozzávalók közül! Valódi szilvalekvárral tálaltam, a nagyon édesszájúaknak pedig tejszínhab is került mellé a tányérra. Reggelire kakaóval, teával kísérték, majd délután is rájártak, úgyhogy a vacsi utánra nem maradt egy morzsa sem belőle...és nézzétek az új porcukorszórómat a képen, milyen szép!
Ezen a héten még tervben van egy-két szilvás finomság. Házi krumplis tésztájú szilvás gombóc biztosan lesz. Néhány golyóbisba csak lekvárt teszek majd, ugyanis valami oknál fogva úgy egyben a gombóc közepében, főve nem minden gyermekünk szereti a szilvát. Hiába minden igyekezetem: kimagozom, és egy kockacukorral, némi fahéjszórással bélelem ki a szilvaszemeket, hogy a kevésbé érett darabok is fincsik legyenek, így sem tudom kelendővé tenni őket.
Jövő héten egy másik lila piaci portéka, a padlizsán kerül asztalra. Addig is szilvázzunk még párszor ebben az idényben!Gréti