Gyors ribizlis piskóta, mert végre szezonja van

Gyerekkoromban még akkor is ritkán ettem gyümölcsöt, ha sütibe rejtették nekem. Ezzel a citromos-ribizlis pitével viszont kivételt tettem!

A gyerekekre általában igaz, hogy amit otthon nem esznek meg, sőt, kategorikusan elutasítanak, azt vendégségben probléma nélkül és örömmel gyömöszölik magukba - még esetleg repetáznak is belőle. Én szerintem az átlagosnál is rosszabb evő voltam - otthon még akkor sem ettem meg a gyümölcsöt, ha süteménytésztába volt csomagolva. Még akkor sem, ha lekvárrá volt pépesítve. Természetesen a szomszédoknál tettem némi engedményt.

A ribizlis-citromos piskóta receptjét itt találod

A szomszédunkban lakott egy kedves, idős néni - úgy emlékszem, voltak unokái, de elég messze éltek - , aki sportot csinált abból, hogy nekem kedveskedjen. Hogy mennyire dominánsak az ízekhez kötött emlékek, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy szegény nénire hűtlen és csalárd módon egyáltalán nem emlékszem, de nagyon is előttem van az az apró virágmintás porcelán tányér, amire a "keszket" tette ki. A "keszk" tulajdonképpen valamilyen édes, bolti linzerkeksz volt, kocka alakú, roppanós, édes, amit Ida néni még saját készítésű csokiban is megforgatott, majd rácson kihűtött. Imádtam, állítólag alkalmanként olyan elvonási tüneteim voltak, hogy gyerekszobámra fittyet hányva ököllel vertem az ajtót, csokis kekszet követelve.

A ribizlis-citromos piskóta receptjéért ide kattints

A másik nagy dolog, amiben a szomszéd néni erős volt, az a ribizlis-citromos piskóta volt. Biztosan sütött más sütiket is, de bennem csak ez maradt meg, ami azért nagyon fura, mert a fanyar piros bogyókra csak valamikor kamaszkorom hajnalán fanyalodtam rá. Valószínűnek tartom azonban, hogy a tetején lévő cukormáz nyomós érv volt, hogy ezt a sütit bizony meg kell enni.

A ribizlis-citromos piskóta receptjéért ide kattints

Egyébként nemcsak hogy ez volt az első forma, ahogy a ribizlit megettem, de ez volt az első süti, ami miatt a cukormázat kipróbáltam. Hozzá kell tennem azt is, hogy első körben mindjárt háromszor kellett nekiállnom - negyedszerre sikerült csak összehozni. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, nekem komoly problémát jelentett annak a 3 másodpercnek a belövése, mikor a cukor elkezd keményedni, de még nem túl kemény a rácsozáshoz. Mindegy, a receptben leírtam, hol kell elkapni a grabancát. Ti pedig, ha hétvégén ráértek, legyen ez a desszert: gyors, könnyű, fanyar, igazi nyári édesség!

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Baileys házilag

Ha szeretitek az édes-selymes krémlikőröket, akkor az idei karácsonyi ajándékotok magatoknak legyen az, hogy elkészítitek házilag. Ugyanis sokkal-sokkal finomabb és aromásabb lesz, ...

Csülök sörben sülve

A sörben sült csülök fejedelmi fogás, ráadásul jó kiadós is. Érdemes egy nappal a sütés előtt bepácolni a húst, hogy az ízek jól átjárják és finom szaftos, omlós legyen. Ameddig ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...