Vendégeket fogadni nagyszerű, főleg ha előre tudjuk érkezésük időpontját. Néha azonban előfordul, hogy bejelentés nélkül látogatnak meg minket ismerőseink. A gyorsan összedobható kencéket pontosan erre az alkalomra találták ki!
Hagymát hagymával
Kisebbik leányunk kedvence a fokhagymakrém, aminek nagyon örülök, hiszen naponta egy gerezd fokhagyma távol tartja a bacikat, és ami nem elhanyagolható, hogy talán ezt a típusú kencét lehet a leggyorsabban előállítani. A zöldséges kosárban mindig van otthon hagyma, sajtkrémet pedig a legegyszerűbb kisközértben is kapunk. A díszítéshez szükséges metélőhagyma szárított változatban is kapható, így az év bármely szakában csak benyúlunk a polcra és leemeljük. A krémet a hűtőben éppen fellelhető friss zöldségekkel: paprikával, paradicsommal, kígyóuborkával tálalhatjuk.
Erőssége a hozzáadott gerezdek számával szabályozható, és akinek ez nem elég, még csípős paprikát vagy chilit is apríthat bele. A fehér krémben igazán jól mutatnak a zöld és piros darabkák.
Tudtad?A fokhagymakúraszerű alkalmazása csökkenti a vér káros LDL-koleszterin-szintjét, antioxidánsként serkenti az immunrendszert, csökkenti a mellkasi fertőzéseket, véralvadásgátló- és vérnyomáscsökkentő.Baktériumölő hatásának köszönhetően tisztítja a szervezetünket, de ugyanezen tulajdonsága miatt kaphatott szerepet a hús tartósításában, így a kolbászkészítésben.
Ízhalmozás - ízgyűjtő körút Grétivel >>
Májasból májas
Amikor nálunk reszteltmáj kerül az asztalra, mindig nagyobb adagot „gyártok”. Ha mégsem fogyna el, akkor azonnal felhasználom májpástétom készítésére, a „semmit nem dobunk ki” elv komoly betartása mentén.
További reszteltmáj-receptek itt >>
A máj nagyon fontos vas forrása szervezetünknek, ezért próbálom minél többször adni gyermekeinknek. Pirított formában kevésbé kelendő, krémként azonban könnyebben elfogadja a csapat. Szülinapi zsúrokon és sokszor még hetekkel utána is sztárként emlegetik gyerekek, felnőttek egyaránt.
Általában marhamájat vásárolok, de csirkemájból is hibátlan ez a receptúra. A reszteltmáj alapjául szolgáló hagyma mennyisége adja meg a pástétom laza, kenhető jellegét. A mellé dobott paradicsom, paprika lesznek az ízvilág felelősei. Akár a pörköltet, a resztelt májat is kissé lecsósan, bő szafttal főzöm. E nélkül száraz maradna a köret. A pástétomhoz viszont nem kell feltétlenül sok lé, hiszen ha túl folyós, akkor a kenyerünkről könnyen az ölünkbe csöppenhet a massza. Ezért a szaft nagyját inkább kiosztom vacsoránál és csak a megmaradt rész megy a keverőtálba. A turmixolást követően utánfűszerezéssel beállíthatjuk a végső ízharmóniát. Szerintem a máj két legkedvesebb fűszerbarátja – természetesen a són és a borson kívül – a majoranna és a zsálya. Nélkülük átlagos, velük kiváló májas étel készíthető.
További sós krémek receptjei itt >>
Jövő héten a főzelékek sokaságába merülünk nagykanállal és maradék kalácsból sütünk fenséges desszertet. Addig is keverjük-kavarjuk a finom kencéket!
Gréti