Így készíts gyorsan ecetes tormát húsvétra

Szeretjük, hogy csíp, de a reszelésével járó könnyezést kihagynánk az életünkből. Adunk tippet, hogy elkerüljük a kellemetlenségeket, és arra is, hogy mit tegyünk bele, ha az ízét gazdagítanánk. Íme egy gyors recept, ami minden eshetőségre alkalmas.

Mitől megy el a torma ereje? Igazából nem most van a fő szezonja, ezt sokan nem tudják, szegény kis tormagyökereket, amelyeket most vásárolunk, lehet, hogy már múlt ősszel vagy télen kihúzták a földből. Azóta várták, hogy a húsvéti asztalra kerüljenek, nem csoda, ha közben megunták a zöldségraktárban rostokolást, és menet közben az erejük is elhagyta őket.

Gyors ecetes torma - receptért kattints a képre

Tudtad? A torma szezonja október végétől kezdődik, de ha az időjárás engedi, egészen március elejéig szedhető. Az összes gyökeret ki kell húzni a földből, mert a bent hagyott gyökérdarabok kihajtanak gyorsan, és elgazosítják a kertet.

Krémesítési módszerek

  • Nincs mindenki úgy oda az erősért, külföldi példának felhozható egy olasz recept, ebben a csípősség mérséklésére kenyérmorzsát tesznek a tormához.
  • Majonézes torma tubusban is kapható, mégis a házi majonézbe kevert frissen reszelt torma a legjobb ünnepi választás.
  • Keményre habosított tejszínnel is keverhetjük az izmos tormát, ehhez adjunk egy cseppet több sót és borsot, hogy igazán ízletes legyen.
  • A tejszínt és a majonézt kombinálhatjuk is, ez lesz a legkrémesebb verzió.
  • Egy még izgalmasabb változat a reszelt zöldalmás torma, amihez további savanyítás nem kell.
  • Vagy a piros almás verzió, ide ha elég édes a gyümölcs, plusz mézet vagy cukrot már nem is kell tennünk. Krémességben is segít az almapüré, és nem ad plusz kalóriákat hozzá, mint a majonéz. Sokszor ez is szempont lehet.

Tipp: készítsd sírásmentesen – a tormát ne reszeld, hanem robotgépben aprítsd!

Gyors ecetes torma - receptért katt a képre

Gyors ecetes torma

Forralt vízzel, mézzel, ecettel, sóval és borssal a világ legegyszerűbb és leggyorsabb tormabefőttjét állíthatjuk elő. Kiskanállal lenyomkodva az öntet mindenhová eljut. Miután hagytuk kihűlni, lezárva hűtőbe tesszük, ott is tároljuk, és ha elég szép üveget fertőtlenítettünk hozzá, akkor tálaláskor ebben ki is tehetjük az ünnepi asztalra.

Tipp: céklasalátába is nagyszerű egy kis torma, sőt retek- vagy burgonyasaláta szószából se hagyjuk ki!

Gyors ecetes torma - receptért katt a képre!

Plusz egy íz

Ezt is olasz receptből tanultam, és most mindenkinek ajánlom: az öntethez tegyünk egy kanál olívaolajat, ettől kap egy olyan szuper mélységet, ami kihozza a torma zsigeri-gyökeri ízét. Az olaj pedig, mivel mindig különválik a többi alkotótól, felúszik az üveg tetejére, nem hagyja levegőzni, megromlani az ecetes tormát. Használat előtt keverjünk egyet rajta, hogy átjárja az egészet!

Fotók és recept: Bagdi Gréta

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több szépség Grétitől:

Címlapról ajánljuk

További cikkek