Gyors egytálétel – paella

Gyors, finom és különleges ötletet szeretnél vacsorára? Nem kell sokat teketóriázni, irány a konyha és rittyents össze egy jó paellát! 

A paella tradicionálisan spanyol étel, azon belül is Valencia tartomány vívmányaként kezelendő, bár mára számos típusa és elkészítési módja ismert lett. Különösen nyáron kultiválom ezt az ételt – gyors ebédnek, de barátoknak tartott vacsorára sem kell jobb, ráadásul elképesztően gazdag íze van!

Csirkés paella

A paella Spanyolországból, azon belül is Valeciából származik. Eredetileg csirke helyett tenger gyümölcseivel csinálják, régen meg mindent raktak bele ami akadt... A nyúltól elkezdve a ...

A forró hónapokban különösen nagy gonddal keresek a sebtiben összedobható, mégis különleges fogások után mert azért enni jó, de nincs kedvem órákat állni a sütő mellett, éppen elég, hogy a befőzéssel fél napokat töltök. Van pár olyan recept, amit viszont bármikor előkapok, mert enni azért mégiscsak nagyon jó: ilyen a paella is, s bár nem különösebben rajongok a rizses egytálételekért, erre sosem szoktam panaszkodni. Hagyományos tenger gyümölcseiből, nyúlból készítették régebben, mára már a csirkével összesütött változata a legnépszerűbb. Nem kell megijedni attól, hogy sáfrány szükséges hozzá!

Lazac paella

Az igazi valenciai paella elkészítéséhez néha sok olyan ritkaság kell, ami egyébként valójában csak frissen jó. Ezekhez nem mindig és nem mindenki jut hozzá. Olyankor kerül ez az ...

Paella 3.

Már régóta készültem paella főzésre, nagyon szeretem. Sajnos a gyerekeknek nem jött be, nekünk felnőtteknek viszont annál inkább. Rengeteg változata létezik. A spanyoloknál ...

Valenciai paella 2.

A paella az egyik legismertebb spanyol étel, szinte mindenki kipróbálja, amikor Spanyolországban jár. Én 10 évi kint tartózkodásom alatt sokszor elkészítettem ezt az ételt, sokáig ...

A fűszerboltokban már kis adagot is lehet venni belőle, ami tényleg párszázas tétel és még így is több alkalomra elegendő mennyiség. Az a legjobb, ha van egy hatalmas, kétfülű serpenyő otthon: ez a legalkalmasabb az egyenletes hőelosztásra, a rizs akkor lesz a legjobb, ha főzés során nem mozgatjuk meg, hanem hagyjuk szépen, nyugodtan átfőni. A lelke azért nagyban múlik a használt olívaolajon, ha tehetjük, keressünk kifejezetten erre szakosodott kereskedőt és vásároljunk tőle valódi olajat. Halat vagy csirkét ajánlok hozzá, különösen most, nyáron: a hagyományos valenciai változat ezen kívül elbírja még a kacsát, de főzik csigával is, babféléket, articsókát is használnak hozzá autentikusan.

Valenciai paella

És eljött az idő az általam imádott paella elkészítésének, amiről érdemes annyit tudni: eleinte ez volt az eledele a legeltető pásztoroknak Spanyolhon szerte, és eredetileg a mórok ...

Jöhet bele egy kis paprika, paradicsom is, ezeket elég éppen hogy átmelegíteni, még szinte nyersen hagyjuk benne az ételben. Fokhagyma és friss rozmaring passzolnak hozzá. Az eredeti valenciai paella tengeri herkentyűkkel készül, de mára annyira elterjedt egész Spanyolországban, hogy szinte mindenkinek van egy tuti, bevált receptje rá nincsenek megkötések, a sok-sok frissen facsart citromlé viszont kötelező a végére!

Paella csirke nélkül

Amikor külföldre utazunk, igyekszem megkóstolni az adott ország nemzeti ételeit, van amelyik ízlik, és volt néhány olyan is, ami nem. Ez egy remek spanyol recept: egyszerű, finom, és még ...

Paella tenger gyümölcsei

A tenger gyümölcsei Paella egy tipikus finomság Valenciában, Spanyolországban. A zöldséges kertből frissen szedett zöldségekből és a tengeren korán reggel fogott halakból készült ...

Katalán paella

Egy barcelonai nyaralás alkalmával ettem először ezt a paellát, nagyon ízlett, így hoztam is haza három paella serpenyőt, majd amikor láttam, hogyan készíti Gordon Ramsay, fellelkesülten ...

A Dobd össze! korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Egyszerű tonhalas tészta

Nem kell túlgondolni egy gyors hétköznapi vacsorát vagy ebédet: ha tonhalas tésztát készítünk, biztosan minden éhes száj hamar boldogan elhallgat majd. Egyszerű alapanyagokból ...

Almakompót cukormentesen

Az almakompótot az év minden napján tudnánk enni, de a téli ünnepi időszakban kimondottan jól párosítható a sült kacsával, vagy más ünnepi ételekkel is. Ősszel készíthetjük ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...