Az adventi koszorúnak sok fajtája van, és csak a kedvedtől függ, hogy idén mire esik a választásod. Ha nem szeretnéd boltban megvásárolni, hanem inkább magad készítenéd el, akkor cikkünk útmutatásával ripsz-ropsz összeállíthatod saját kezűleg készített dekorációdat.
Az adventi koszorú hagyománya
Az adventi koszorú egy Németországból származó keresztény hagyomány, ami először 1839-ben jelent meg egy Wichern nevű lelkész által vezetett árvaházban, hogy a karácsonyvárást kellemesebbé tegyék a gyerekek számára.
Az első koszorú még rendkívül egyszerű volt: egy fából készült „kerék” volt, annyi gyertyával a tetején, ahány napot kellett még várni az ünnepekre. Az évek során azonban változott a külseje. A napokat jelző kis gyertyák eltűntek, csak a négy nagy, adventi vasárnapot jelképező darab maradt meg.
Hozzávalók
Jó megoldás, ha az alapot és a dekorációkat külön vásárolod meg, így egyesével válogathatod össze a neked tetsző díszeket. Az adventi koszorú-kezdőszett a következőkből áll: egy szalmából, hungarocellből vagy vesszőből készült alapból, vékony drótból (lehetőleg zöld), ragasztópisztolyból, ollóból, gyertyatalpból, négy gyertyából, fenyőágakból, valamint díszekből és dekorációkból.
Elkészítés
Vagdald fel a fenyőágakat, de ne legyenek se túl hosszúak, se túl rövidek. Egyenletesen oszlasd el őket a koszorúalapon, majd zöld dróttal rögzítsd. A drót éles végeit a koszorú közepére hajlítsd, hogy ne sérülj meg kézműveskedés közben. A gyertyatalpakat szúrd bele az alapba, esetleg ragasztópisztolyt használva biztosítsd, hogy ne mozduljanak el. A díszeket szintén az utóbbival rögzítheted, de az olyan természetes dekorelemek, mint a citrom vagy a narancs, magunktól is tapadnak.
Mint a fa
Biztosan a te szekrényedben is lapulnak régi gömbdíszek, amiket már évek óta nem akasztottál ki a fára. Itt az ideje az újrahasznosításnak, hiszen mi is lehetne annál karácsonyibb, mint a karácsonyfadíszekkel kirakott adventi koszorú?
Természetes illatosító
Szeleteljünk fel pár narancsot, majd süssük fél napon keresztül alacsony hőfokon – az egész háznak csodálatos illata lesz. Amikor kihűlt, ragasszuk fel a koszorúra, majd spékeljük meg pár szezonális bogyós növénnyel, esetleg fahéjjal a még bódítóbb aromákért. Ha viszont mediterrán karácsonyt szeretnénk, akkor fenyőágak helyett akár olajággal is körbetekerhetjük a koszorú alapját.
Édesem
A tavalyról megmaradt szaloncukrokat semmiképp se dobd ki, inkább használd fel őket az adventi koszorú elkészítéséhez! Piros-fehér cukorkák, csokimikulás, botnyalóka és mézeskalács – minden mehet rá, ami csak a csövön kifér. Egy neked, egy pedig a koszorúra.
Girland
Nemcsak örökzöldekkel, hanem girlandokkal is körbetekerheted adventi koszorúdat, de ebben az esetben meg se állj a legcsillogóbb darabokig. Tekerd vele körbe a koszorú alapját, majd dróttal vagy gombostűvel rögzítsd a végeit.
Még több ünnepi készülődés: