Így készíts gyönyörű adventi koszorút lépésről lépésre

Az advent a karácsonyt megelőző legszebb időszak, ekkor öltöztetjük ünnepi díszbe otthonunkat és lelkünket is. Helyet kap az asztalon az adventi koszorú, amin minden vasárnap meggyújtunk egy-egy gyertyát.

Az adventi koszorúnak sok fajtája van, és csak a kedvedtől függ, hogy idén mire esik a választásod. Ha nem szeretnéd boltban megvásárolni, hanem inkább magad készítenéd el, akkor cikkünk útmutatásával ripsz-ropsz összeállíthatod saját kezűleg készített dekorációdat.

Az adventi koszorú hagyománya

Az adventi koszorú egy Németországból származó keresztény hagyomány, ami először 1839-ben jelent meg egy Wichern nevű lelkész által vezetett árvaházban, hogy a karácsonyvárást kellemesebbé tegyék a gyerekek számára.

Az első koszorú még rendkívül egyszerű volt: egy fából készült „kerék” volt, annyi gyertyával a tetején, ahány napot kellett még várni az ünnepekre. Az évek során azonban változott a külseje. A napokat jelző kis gyertyák eltűntek, csak a négy nagy, adventi vasárnapot jelképező darab maradt meg.

Így készíts gyönyörű adventi koszorút lépésről lépésre

Hozzávalók

Jó megoldás, ha az alapot és a dekorációkat külön vásárolod meg, így egyesével válogathatod össze a neked tetsző díszeket. Az adventi koszorú-kezdőszett a következőkből áll: egy szalmából, hungarocellből vagy vesszőből készült alapból, vékony drótból (lehetőleg zöld), ragasztópisztolyból, ollóból, gyertyatalpból, négy gyertyából, fenyőágakból, valamint díszekből és dekorációkból.

Elkészítés

Vagdald fel a fenyőágakat, de ne legyenek se túl hosszúak, se túl rövidek. Egyenletesen oszlasd el őket a koszorúalapon, majd zöld dróttal rögzítsd. A drót éles végeit a koszorú közepére hajlítsd, hogy ne sérülj meg kézműveskedés közben. A gyertyatalpakat szúrd bele az alapba, esetleg ragasztópisztolyt használva biztosítsd, hogy ne mozduljanak el. A díszeket szintén az utóbbival rögzítheted, de az olyan természetes dekorelemek, mint a citrom vagy a narancs, magunktól is tapadnak.

Mint a fa

Biztosan a te szekrényedben is lapulnak régi gömbdíszek, amiket már évek óta nem akasztottál ki a fára. Itt az ideje az újrahasznosításnak, hiszen mi is lehetne annál karácsonyibb, mint a karácsonyfadíszekkel kirakott adventi koszorú?

Természetes illatosító

Szeleteljünk fel pár narancsot, majd süssük fél napon keresztül alacsony hőfokon – az egész háznak csodálatos illata lesz. Amikor kihűlt, ragasszuk fel a koszorúra, majd spékeljük meg pár szezonális bogyós növénnyel, esetleg fahéjjal a még bódítóbb aromákért. Ha viszont mediterrán karácsonyt szeretnénk, akkor fenyőágak helyett akár olajággal is körbetekerhetjük a koszorú alapját.

Édesem

A tavalyról megmaradt szaloncukrokat semmiképp se dobd ki, inkább használd fel őket az adventi koszorú elkészítéséhez! Piros-fehér cukorkák, csokimikulás, botnyalóka és mézeskalács – minden mehet rá, ami csak a csövön kifér. Egy neked, egy pedig a koszorúra.

Girland

Nemcsak örökzöldekkel, hanem girlandokkal is körbetekerheted adventi koszorúdat, de ebben az esetben meg se állj a legcsillogóbb darabokig. Tekerd vele körbe a koszorú alapját, majd dróttal vagy gombostűvel rögzítsd a végeit.


Még több ünnepi készülődés:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Baileys házilag

Ha szeretitek az édes-selymes krémlikőröket, akkor az idei karácsonyi ajándékotok magatoknak legyen az, hogy elkészítitek házilag. Ugyanis sokkal-sokkal finomabb és aromásabb lesz, ...

Csülök sörben sülve

A sörben sült csülök fejedelmi fogás, ráadásul jó kiadós is. Érdemes egy nappal a sütés előtt bepácolni a húst, hogy az ízek jól átjárják és finom szaftos, omlós legyen. Ameddig ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...