Gyomorgörcsök gyötörnek? Ezek a lehetséges okok és kezelések

Fájdalmas élmény, amikor a gyomor görcsbe rándul. De vajon tisztában vagyunk azzal, hogy mi okozza a gyomorpanaszokat?

Biztosan te is tapasztaltad már, mennyire kellemetlen a gyomorgörcs. Ugyan a gyomor a majdnem két literes kapacitásával meglehetősen robusztusnak tűnik, mégis nagyon érzékeny szerv. A stressz hatása minden nap lecsap rá, de a helytelen étrend, a túl sok kávé vagy alkohol is rossz hatással van rá. Persze az is előfordul, hogy akut kórokozók vagy krónikus betegségek állnak a tüneteket hátterében.

Minden elfogyasztott ételnek át kell mennie a gyomron, mielőtt az a belekbe kerülne. Az emésztési folyamat a gyomorban kezdődik: míg a szénhidrátok és zsírok szinte akadálytalanul jutnak át a gyomron, addig a fehérjéket az enzim emészthető darabokra bontja. A könnyű ételek, mint például a gyümölcs és a zöldség, 1-2 óra múlva vándorolnak a belekbe, míg a zsíros ételek körülbelül öt-nyolc órán át maradnak ott. Ezért van az néha, hogy kissé nehéznek érezzük a gyomrunkat.

Mi segít a gyomorgörcsök ellen?

Ha a teltségérzet és a puffadás gyakori hívatlan vendégek, érdemes orvoshoz fordulni. A zsíros és nehezen emészthető ételek elfogyasztása után azonnal jelentkező akut tünetek, amelyek az emésztési folyamat előre haladtával javulnak, általában közvetlenül kapcsolódnak az étkezéshez. Ilyenkor a meleg vizes palackok és a  gyógyteák jó szolgálatot tehetnek. Ha az orvos megállapítja, hogy a tünetek "csak" a rossz étrend miatt alakultak ki, egyszerű eszközökkel tehetünk a gyomrunk egészségéért. A kiegyensúlyozott étrend ugyanis rendkívül fontos az emésztés szempontjából.

Könnyű esti vacsora

Az ünnepek alatt is szeretek egy jót vacsorázni, és most a kellemetlen teltségérzetnek és az elmaradhatatlan bűntudatnak is sikerült búcsút intenem ezzel a könnyű körettel.

Séf saláta

Ma már szinte állandóan lehet kapni friss, ropogós zöldségeket. Természetesen az igazi az, amikor a kis kosarunkkal kimegyünk a piacra, és szebbnél-szebb árukból válogathatunk ...

Ha jót akarsz a gyomrodnak, a tányérodon gyakran legyenek zöldségek, gyümölcsök és saláták, ezek vitaminokban és ásványi anyagokban mind gazdagok. Egyél rostban gazdag teljes kiőrlésű terméket, például teljes kiőrlésű kenyeret és más kiváló minőségű gabonaféléket. Válaszd a jó zsírokat, például az omega-3 zsírsavakat és az olívaolajat. Szükséged van állati eredetű termékekből származó fehérjére, például halra, tojásra, baromfira vagy olyan növényi fehérjékre, mint a tofu vagy a lencse. Az emésztőrendszerednek jót tesznek az erjesztett tejtermékek, például joghurt vagy kefir is.

Mértékkel fogyaszd a telített zsírsavakat és a transzzsírokat, kerüld a túl sok sót, a cukrot, a fehérlisztből készült termékeket, a túl sok alkoholt és a késztermékeket.

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...