Gyomorforgató körülmények között készült a piskótatekercs és a linzer egy budai sütőüzemben

Súlyos élelmiszerbiztonsági hiányosságok miatt azonnali hatállyal felfüggesztette a Nébih egy budapesti finom pékáru és cukrászati termék előállító üzem működését.

Rendkívül rendezetlen körülményekkel szembesültek a Nébih szakemberei egy budapesti finom pékárut és cukrászati termékeket előállító üzemben tartott helyszíni ellenőrzés során. Az egységben a legalapvetőbb élelmiszer-biztonsági és higiéniai követelmények sem teljesültek:

  • az üzem technológiai helyiségeinek mennyezetét, illetve oldalfalait penész és pókháló borította, festésük több helyen foltokban levált,
  • a nyílászárók felülete megkopott és kiszálkásodott, a fali csővezetékek rozsdásak és festékhiányosak voltak,
  • a padozat rendkívül szennyezett, lisztes, poros, zsíros volt, a gépek, berendezések alatt a szennyeződés vastagon felhalmozódott,
  • a technológiai helyiségben rágcsálóürülék is akadt,
  • a takarítást az üzemi tevékenységhez nem illő tárgyak (pl. használaton kívüli ventilátor, elektromos szerelési anyagok) nehezítették.
  • a pékség területén nem volt megoldott a különböző higiéniai megítélésű élelmiszerek (alapanyag, félkész és késztermék, csomagolt és csomagolatlan áru) elkülönített tárolása, az alapanyagokat nyitott zsákokban, az élelmiszert tartalmazó rekeszeket a piszkos padozaton találták a Nébih ellenőrei,
  • a dolgozók a tészta bekeveréséhez egy erősen szennyezett építőipari fúrógépet használtak, a készáru bevonása pedig egy takaríthatatlan kartonlapon történt.

De voltak még további problémák is. A cukrászatban – a kazán meghibásodása miatt – nem volt például meleg folyóvíz. Az élelmiszerekkel közvetlenül érintkező eszközök mosogatását a zsírral és sárral erősen szennyezett ládamosóban végezték el. Mindkét üzemrész kézmosóinál hiányoztak a higiénikus kézfertőtlenítéshez szükséges eszközök.

Az üzem a jogszabályi és tevékenyégére vonatkozó saját előírásai ellenére az által előállított termékek vonatkozásában nyomon követési dokumentációt nem vezetett. A lejárt minőségmegőrzési idő miatt 3, jelöletlenségből adódó nyomon követési hiányosságok miatt 14 tétel, összesen 580,8 kg élelmiszer – köztük alapanyagok, félkész- és késztermékek – forgalomból történő kivonását és a nyomon követési dokumentáció hiányában az üzem által előállított termékek visszahívását rendelte el a hatóság.

A Nébih a súlyos élelmiszer-biztonsági kockázatot jelentő, műszaki és higiéniai körülmények miatt azonnali hatállyal felfüggesztette az egység működését. Az üzem csak a hiányosságok kijavítása után, ismételt hatósági ellenőrzést követően kezdhette meg tevékenységét.

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...