Ezeket semmiképpen ne csináld, ha gyomorégéssel küzdesz

A gyomorégés már önmagában is rendkívül kellemetlen, így jobb nem tetőzni a bajt különböző élelmiszerekkel.

Az senki számára nem újdonság, hogy a gyomorégéssel küzdőknek érdemes kerülnie a túl fűszeres és zsíros ételeket. Ezen kívül azonban rengeteg olyan étel létezik, mely kiválthatja a gyomorégést, vagy még kellemetlenebbé teheti a már meglévő tüneteket.

Koffein

A kávé, a tea, az energiaital és a forró csokoládé is tartalmaz koffeint, mely ellazíthatja a záróizmokat, ami a nyelőcsőben megakadályozza, hogy a gyomorsav visszaáramoljon a torokba. Azt azért fontos hozzátenni, hogy a koffein hatása egyénenként változhat, de a gyakori refluxkiváltó okok között szerepel.

Ezeket semmiképpen ne csináld, ha gyomorégéssel küzdesz

Rágózás

Azoknak, akik gyakran kínlódnak gyomorégéstől, érdemes mellőzniük a rágózást, ha viszont semmiképpen nem tudnak lemondani róla, lehetőleg ne mentolosat válasszanak, mert a borsmenta szinte ugyanazt a hatást idézi elő, mint a koffein, így érdemes elkerülni.

Ne nassolj éjjel!

A legjobb, ha az éjjeli nassolásról is lemondanak azok, akik refluxszal küzdenek. Sőt, a legjobbat akkor tesznek maguknak, ha lefekvés előtt 2 órával már nem esznek semmit, fekvő pozícióban ugyanis sokkal könnyebben áramlik vissza a gyomorsav a nyelőcsőbe.

Túlhabzsolás

Minél több ételt viszünk be a szervezetünkbe, annál több ideig tart az étel emésztése, és a gyomorsavval együtt a bélrendszerbe továbbítása. Ezzel az a probléma, hogy sokkal nagyobb arra az esély, hogy visszajusson a nyelőcsőbe vagy a szájüregbe.

Forrásunk volt.


Még több az egészségről:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...