Ezeket semmiképpen ne csináld, ha gyomorégéssel küzdesz

A gyomorégés már önmagában is rendkívül kellemetlen, így jobb nem tetőzni a bajt különböző élelmiszerekkel.

Az senki számára nem újdonság, hogy a gyomorégéssel küzdőknek érdemes kerülnie a túl fűszeres és zsíros ételeket. Ezen kívül azonban rengeteg olyan étel létezik, mely kiválthatja a gyomorégést, vagy még kellemetlenebbé teheti a már meglévő tüneteket.

Koffein

A kávé, a tea, az energiaital és a forró csokoládé is tartalmaz koffeint, mely ellazíthatja a záróizmokat, ami a nyelőcsőben megakadályozza, hogy a gyomorsav visszaáramoljon a torokba. Azt azért fontos hozzátenni, hogy a koffein hatása egyénenként változhat, de a gyakori refluxkiváltó okok között szerepel.

Ezeket semmiképpen ne csináld, ha gyomorégéssel küzdesz

Rágózás

Azoknak, akik gyakran kínlódnak gyomorégéstől, érdemes mellőzniük a rágózást, ha viszont semmiképpen nem tudnak lemondani róla, lehetőleg ne mentolosat válasszanak, mert a borsmenta szinte ugyanazt a hatást idézi elő, mint a koffein, így érdemes elkerülni.

Ne nassolj éjjel!

A legjobb, ha az éjjeli nassolásról is lemondanak azok, akik refluxszal küzdenek. Sőt, a legjobbat akkor tesznek maguknak, ha lefekvés előtt 2 órával már nem esznek semmit, fekvő pozícióban ugyanis sokkal könnyebben áramlik vissza a gyomorsav a nyelőcsőbe.

Túlhabzsolás

Minél több ételt viszünk be a szervezetünkbe, annál több ideig tart az étel emésztése, és a gyomorsavval együtt a bélrendszerbe továbbítása. Ezzel az a probléma, hogy sokkal nagyobb arra az esély, hogy visszajusson a nyelőcsőbe vagy a szájüregbe.

Forrásunk volt.


Még több az egészségről:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...