Te tudod, miért édesebb néhány zöldség télen?

Ha ettünk valaha olyan zöldséget, ami a szokottnál édesebb ízű volt, akkor azt valószínűleg az év más szakában termesztették. De miért jellemző ez a fajta ízváltozás a téli időszakra?

Mindennek megvan a maga szezonja, beleértve a növényeket is. Lehet, hogy mi nem annyira szeretjük a téli hideget, a havat, a napsütés hiányát vagy épp a rövid nappalokat, ám egyes zöldségeknek ez nagyon is tetszik. Olyannyira, hogy édesebbek is lehetnek ebben az időszakban! Sokan nem tudják, de bizonyos zöldségek – ezek között is sok gyökérnövény – kellemesebb, édeskésebb ízű, ha télen termesztik. Nézzük meg, miért van ez így!

Te tudod, miért édesebb néhány zöldség télen?

Miért édesebbek a gyökérzöldségek télen?

Mindez a „téli édesedés” (angolul: winter sweetening) néven ismert jelenségnek köszönhető.

Ez gyakran megfigyelhető olyan zöldségeknél, amelyek természetüknél fogva hideg időben nőnek, fejlődnek. Igaz, hogy az első őszi fagyok sok növényt elpusztítanak, de számos olyan fajta létezik – különösen a gyökérnövények –, amelyek túlélik a hidegebb hőmérsékleteket is.

Céklás vegán fasírt

Kevés főtt rizsből és pár enyhén aszott héjától megszabadított, fehér-rózsaszín-cirmos céklából készült ez a rögtönzött, maradékmentő fasírt. Frissen bekeverve és sülve is ...

Parmezános sült répák

Ez a recept lesz az új kedvenced, ha sárgarépáról van szó! Füstös fűszerkeverékkel bevonva és ropogós parmezánkéregben pörköljük oda a sütőben. A sült sárgarépa már önmagában ...

Veganézes krumplisaláta

Kedvenc majonézes receptjeinket könnyedén elkészíthetjük vegán változatban is, hála a veganéznek, ennek a házilag is pillanatok alatt összedobható, filléres csodakrémnek (receptet ...

Ezt a tulajdonságot részben annak köszönhetik, hogy képesek a keményítőt cukorrá alakítani. A vegetációs időszakban ezek a zöldségek energiát takarítanak meg keményítő formájában, majd amikor a hőmérséklet csökkenni kezd, ezeket a keményítőket cukrokká alakítják – ezek pedig kvázi fagyásgátló szerként működnek a sejtjeik szintjén.

Természetesen a változás nem egyik napról a másikra megy végbe, de ha valamikor az első őszi fagy után szedjük le a gyökérzöldségeinket, akkor nagy eséllyel sokkal édesebb ízűek lesznek, mintha nyáron takarítottuk volna be őket.

Néhány zöldség, ami megédesedik a fagytól

Az ilyen tulajdonságokkal bíró zöldségek közé tartozik a sárgarépa, a fehérrépa és a cékla is.

De olyan típusoknál is tapasztalhatjuk ezt a jelenséget, mint a káposztafélék – például a kelbimbó, a brokkoli és a kelkáposzta –, valamint a legtöbb leveles zöldség.

Nem minden zöldségnek tesz jót a fagy

Minek nem tesz jót?

Persze bőven akadnak olyan zöldségek is, amelyeknek a fagyok a hátrányukra válnak – még akkor is, ha a földben vannak. Az egyik ilyen növény a burgonya, ami ugyan keresztülmegy egy olyan édesítési folyamaton, mint például a répa, de a végeredmény nem lesz annyira kellemes. A burgonyának köztudottan magas a keményítőtartalma, ám a cukorrá alakulás miatt ez nagyban lecsökken. Emiatt a burgonya húsa sötétbarna színűvé válik főzés közben.

Forrásunk volt.


Még több érdekesség a zöldségekről:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...