Te tudod, miért édesebb néhány zöldség télen?

Ha ettünk valaha olyan zöldséget, ami a szokottnál édesebb ízű volt, akkor azt valószínűleg az év más szakában termesztették. De miért jellemző ez a fajta ízváltozás a téli időszakra?

Mindennek megvan a maga szezonja, beleértve a növényeket is. Lehet, hogy mi nem annyira szeretjük a téli hideget, a havat, a napsütés hiányát vagy épp a rövid nappalokat, ám egyes zöldségeknek ez nagyon is tetszik. Olyannyira, hogy édesebbek is lehetnek ebben az időszakban! Sokan nem tudják, de bizonyos zöldségek – ezek között is sok gyökérnövény – kellemesebb, édeskésebb ízű, ha télen termesztik. Nézzük meg, miért van ez így!

Te tudod, miért édesebb néhány zöldség télen?

Miért édesebbek a gyökérzöldségek télen?

Mindez a „téli édesedés” (angolul: winter sweetening) néven ismert jelenségnek köszönhető.

Ez gyakran megfigyelhető olyan zöldségeknél, amelyek természetüknél fogva hideg időben nőnek, fejlődnek. Igaz, hogy az első őszi fagyok sok növényt elpusztítanak, de számos olyan fajta létezik – különösen a gyökérnövények –, amelyek túlélik a hidegebb hőmérsékleteket is.

Ezt a tulajdonságot részben annak köszönhetik, hogy képesek a keményítőt cukorrá alakítani. A vegetációs időszakban ezek a zöldségek energiát takarítanak meg keményítő formájában, majd amikor a hőmérséklet csökkenni kezd, ezeket a keményítőket cukrokká alakítják – ezek pedig kvázi fagyásgátló szerként működnek a sejtjeik szintjén.

Természetesen a változás nem egyik napról a másikra megy végbe, de ha valamikor az első őszi fagy után szedjük le a gyökérzöldségeinket, akkor nagy eséllyel sokkal édesebb ízűek lesznek, mintha nyáron takarítottuk volna be őket.

Néhány zöldség, ami megédesedik a fagytól

Az ilyen tulajdonságokkal bíró zöldségek közé tartozik a sárgarépa, a fehérrépa és a cékla is.

De olyan típusoknál is tapasztalhatjuk ezt a jelenséget, mint a káposztafélék – például a kelbimbó, a brokkoli és a kelkáposzta –, valamint a legtöbb leveles zöldség.

Nem minden zöldségnek tesz jót a fagy

Minek nem tesz jót?

Persze bőven akadnak olyan zöldségek is, amelyeknek a fagyok a hátrányukra válnak – még akkor is, ha a földben vannak. Az egyik ilyen növény a burgonya, ami ugyan keresztülmegy egy olyan édesítési folyamaton, mint például a répa, de a végeredmény nem lesz annyira kellemes. A burgonyának köztudottan magas a keményítőtartalma, ám a cukorrá alakulás miatt ez nagyban lecsökken. Emiatt a burgonya húsa sötétbarna színűvé válik főzés közben.

Forrásunk volt.


Még több érdekesség a zöldségekről:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...