Gyógyteával az egészségért

Kis mértékben orvosság, nagymértékben méreg – tartja a mondás. A természetben pedig szinte minden problémára akad gyógyír.

Chai tea recept

A gyógyteák gazdag világa, a kombinációik sokfélesége végtelen lehetőséget rejt magában.

Az alapok

Gyógyító füveket mindig is használt az ember, a modern kor embere mégis hajlamos elfeledkezni a természetes gyógymódokról. De még mielőtt felvásárolnák számtalan féle gyógyfüvet egy otthoni patikához, érdemes elmélyedni a gyógyteák világában, nehogy ellentétes hatást érjünk el.

Az első és legfontosabb, hogy kitartás nélkül ez sem működik, bár a gyógyteák, akárcsak a természet és az emberi szervezet, a ciklikusság elvén működnek: időnként érdemes pihentetni őket. A másik fontos dolog, hogy apró kortyokban fogyasszuk, élvezzük, hagyjuk, hogy szétáradjon testünkben, a hatás ugyanis lelki ellazulás nélkül nem teljes. Szintén fontos, hogy a teát mindig tiszta és lehetőleg zománcozott edényben főzzük!

Ezeket olvastad már?

Forrón vagy hidegen

A gyógyteák forrázatból (főzet), vagy hideg áztatással készülhetnek. Az előbbi esetében forró vízzel leöntjük a füvet, és lefedve áztatjuk. Teánként változhat az áztatás ideje, néhány perc, de akár 10-20 perc is lehet. A hideg áztatás egy fél vagy akár egy egész napot is igénybe vehet - azért jó, mert így a gyógyfüvekben rejlő vitaminok szinte teljesen megmaradnak.

Jó példa erre a csipkebogyó: ha késő ősszel megcsípte a dér, szedjünk két marékkal, mossuk meg, vágjuk be kissé a bogyók felületét, hogy könnyebben kiázhassanak, és hagyjuk 1-1,5 liter előzőleg felforralt, majd kihűtött vízben állni. A csipkebogyótea igen magas C-vitamin tartalmú, remek immunrendszer-erősítő, bátran fogyasszuk!

A kúra hossza

A gyógyteák különböznek a napi bevitel mennyisége és a fogyasztás időtartama szerint is. Egyeseket rövid ideig, megelőzésképpen vagy éppen orvosságként iszunk, másokat kúraszerűen, akár több hétig is használhatunk.

Az apróbojtorjánból készült tea például torok-, íny- vagy hangszálprobléma esetén segít, mérsékli a gyulladást, fertőző hasmenésnél pedig antibiotikumként hat. A kúra idején naponta 2-3 pohárral is ihatunk belőle.

A csalánt érdemes legalább egy hónapig fogyasztani, napi egy bögrével. Legjobb, ha védett helyen, erdőben (nem út széléről) friss csalánt szedünk, és a megmosott leveleket leforrázzuk. Az egyik legjobb méregtelenítő, vértisztító növényünk. Kipucolja a teljes emésztőcsatornát, emellett vizeletkiválasztó, megakadályozza a vese- és hólyagkő-képződést. Mellesleg serkenti a hajnövekedést, és jótékonyan hat a körmökre.

A gyömbér illóolaja csökkenti a nyálkahártyák irritációját, nyugtatja a gyomrot. Emésztésserkentő, étvágygerjesztő, hányingercsökkentő, immunerősítő, lázcsillapító, és enyhíti a fájdalmat. Éppen ezért jól alkalmazható megfázásos, valamint lázzal és gyulladással járó betegségek kezelésére.

Ezeket olvastad már?

Az ánizs illóolaja köhögéscsillapító, emésztést elősegítő, köptető, felfúvódást oszlató hatású. A bazsalikom szintén csökkenti a a felfúvódást, valamint gyomorrontás esetén is kiváló. Emellett idegerősítő, köhögéscsillapító, vizelethajtó, de alkalmazható bőrgyulladások és rovarcsípések esetén is.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek