Nem mindegy, hogy fekve vagy állva vesszük be gyógyszereinket

Egy új amerikai kutatás megvizsgálta, hogy a szájon át bevett gyógyszerekre mi minden lehet hatással a gyomorban. Az érdekes vizsgálat során meglepő eredmények születtek.

A szájon át bevett gyógyszerek viselkedését vizsgálta egy amerikai kutatócsoport, kiemelt figyelemmel arra, hogy a gyomor különböző helyzetekben hogyan képes feldolgozni az adott szereket. Mint kiderült, a gyomor tartalma, de még a testhelyzet is hatással lehet arra, hogy milyen gyorsan szívodnak fel a szervezetünkben a gyógyszerek.

Máshogy hathat a gyógyszer, ha ülve vagy fekve veszed be

Bonyolult rendszer

Nem elég, hogy a gyógyszerek szájon át való bevétele az egyik legbonyolultabb folyamatot okozza a szervezetnek, de az emésztés során is beleszólhatnak különböző tényezők a dologba.

A Physics of Fluids című könyvben a Johns Hopkins Egyetem kutatói beszámolnak arról, hogy egy anatómiailag valósághű gyomorszimulátorban különböző vizsgálatokat végeztek el ezzel kapcsolatban.

Az orális adagolás meglepően összetett, annak ellenére, hogy ez a leggyakoribb gyógyszer-beadási lehetőség

– nyilatkozta Rajat Mittal, a tanulmány egyik szerzője.

A következő dolgok például mind hatással lehetnek a gyógyszer felszívódásának sebességére:

  • a gyomorfalak mozgása
  • a gyomortartalom és annak áramlása
  • a gyomornedv dinamikája

Ráadásul a gyomor összehúzódásai által létrejött nyomás összetett tablettapályákhoz vezet, amely nem egyenletes feloldódáshoz, felszívódáshoz és ürüléshez vezethet a gyógyszerek esetében.

Forrásunk volt.


Hírek, érdekességek, újdonságok:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...