Gyógyítsd magad bevált házi praktikákkal

Ahogy jön az ősz, vele érkezik a köhögés, prüszkölés. Amellett,hogy megkérdezzük házi orvosunkat vagy gyógyszerészünket, íme pár kipróbált házi gyógymód.

Éget a torkom, napok óta nincs étvágyam a hangulatom a pincében. Beteg vagyok, felsőlégúti fertőzés. A következő házi praktikák mindegyikét kipróbálom a következő napokban, hogy visszanyerjem a vitalitásom, és végre ne úgy nézzek ki, mint egy négy napja nem alvó, életunt bulldog.

Házi csirkehúsleves citrommal és gyömbérrel

Ez egy nagyon egyszerű, mégis hatásos csodaszer megfázás ellen. Készítsünk egy kedvünk szerinti húslevest, ahogy a nagyi készíti, ahogy mi szeretjük. Egy tilos: nem dobunk bele ízfokozó kockákat, és nem zacskóból főzünk. A trükk annyi, hogy amikor a zöldségeket a levesbe tesszük, mellé küldünk egy 3-4 cm-es gyömbérdarabkát meghámozva és egy jól lesikált (lehetőleg bio) citrom gerezdet/karikát, ahogy esztétikai érzékünk sugallja, héjastól. Én fűszerként még megszórom koriandermaggal az elején, és egy hagymába szúrt szegfűszeget is a lébe dobok. Ha kész a leves, frissen még facsarjunk bele citromot, ha erős paprikával, chilivel esszük még hatásosabb.

Szívmelengető fogás, amitől biztos, hogy a gyógyulás folyamatát maximumra kapcsoljuk! Mondjuk én már attól jobban lettem, hogy a húsért és zöldségekért le kellett mennem a piacra: ”Jéé, kint vagyok az utcán, nem is ájulok el, tuti jobban vagyok.” Szintén előny, hogy ebből a család teljesen egészséges tagjai is ehetnek, az immunrendszerük szinten erősödik, és nyilván szívesebben fogadják, mintha mézzel töltött fekete retekkel kínálgatnánk őket vacsora helyett. A főtt csirkehús pedig sokoldalúan felhasználható.

Ezt próbáltad már?

Birslé

Ez is nagyon hatékony módszer a torokfájás eltüntetéséhez, és sokkal egyszerűbb, mint levest főzni. Fogjunk két darab birsalmát, vágjuk nyersen negyedekbe a gyümölcsöket, és tegyük fel őket lassú tűzön főni, a víz lepje el a gerezdeket. Tehetünk hozzá pár karika gyömbért (nyilván maradt a húsleveshez vett adagból), szegfűszeget. Ha már puhák a birsdarabok (körülbelül 40-50 perc), zárjuk el a lángot, a gyümölcsös levet fedjük le, és hagyjuk egy estére magára(vagy ha délelőtt lenne, várjunk 6-8 órát). Másnap szűrjél le , és igyuk, igyuk! Addig amíg el nem múlik a torokfájás, a birslé ugyanis nagyszerűen nyugtatja a torkot.

A főtt birsalma pedig kompót gyanánt kínálható a levesből megmaradt főtt csirkehúshoz. Isteni lesz! Bár a birskompót legfinomabb,ahogy szegedi nagynéném kínálja, rántott hús mellé. Aki azonban húst kezd rántani betegszabadságon, az csal, imitál, azonnal menjen vissza dolgozni.

Vigyázat felnőtt tartalom! Forralt bor chilipaprikával

Ez a praktika akkor is bevethető, ha egyáltalán nem vagyunk betegek, preventív céllal. Ha a kórokozókat akarjuk legyűrni vele, várjuk meg az antibiotikum kezelés végét. A forralt bort ízesítsük kedvünkre, de mindenképp legyen a lábosban friss, vagy szárított chili paprika és pár szem fekete bors. A receptet a nagypapámtól tanultam - mondjuk nem volt nehéz elsajátítani-, aki még a lekváros kalácsot is erős paprikával eszi.

Aki pedig meggyógyult, örömében süthet egy finom süteményt az egész családnak, például ilyeneket:

Mázas céklatorta

Nagyon kedveljük a répatortát is, de ez még annál is finomabb, a cékla levével és egy kevés narancslével kikevert mázzal igazán különleges desszert. :-)

Ez is érdekelni fog!

Itt az idő, hogy rendezzük kapcsolatunkat az édesköménnyel. Ideje felnőni!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...