Gyógyítani akarta, de végül megmérgezte magát egy idős férfi, aki barackmagot evett

Az sárgabarackmagról él egy tévhit, miszerint jótékony hatása van, valójában azonban nagyon is mérgezőek a benne található anyagok.

Kórházba kellett szállítani egy 67 éves ausztrál férfit, miután barackmagot fogyasztott annak reményében, hogy a benne található anyagok segítenek a rák megelőzésében. A férfi ciánmérgezést kapott, de szerencsére túlélte az esetet.

A történtek jól mutatják, milyen veszélyesek is lehetnek az alternatív gyógymódok, szemben a hagyományos orvoslással, akár a rákos megbetegedések esetében, ha előtte nem konzultálunk szakemberrel. Sok ember él abban a tévhitben, hogy a fehéres barackmagbél segít a kór megelőzésében, vagy legyőzésében.

Tényleg gyógyítja a rákot?

A HáziPatika cikkében eloszlatják a barackmagban található B17-vitamin körüli tévhiteket.

A sárgabarackmagban azonban cianid tartalmú amigdalin van, aminek nagy mennyiségű fogyasztása hányáshoz, magas vérnyomáshoz, és veseleálláshoz vezethet, vagy legrosszabb esetben akár halálhoz. A The Verge megemlít egy korábbi esetet is, amikor egy 28 éves lány meghalt, miután megevett 10 barackmagbelet. A lány vérében nagyon magas cianidszintet mutattak ki.

Ezeket olvastad már?

via The Verge

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...