Gyereknek lenni nagyon jó! Már csak azért is, mert van egy nap, amikor nem lehet nekik nemet mondani, bármit megkapnak. Például minden gyerek kedvencét, a palacsintatornyot!
Titkos recept a gyerekekhez
Ahogy a finomfőzelék az idők kezdete óta ősellensége minden kiskorúnak, úgy a palacsinta is egy ilyen titkos, megmagyarázhatatlan összekötő kapocs – csak őkelmét mindenki imádja. Persze azért vannak eltérések, van, aki a kakaósra voksol, van, aki a lekvárosért rajong, más a túrósra esküszik, az utóbbi időben pedig az újhullámos (nutellás, esetleg mascarponés) palacsinták is versenybe szálltak.
A legnagyobb király – csúsztatott palacsinta
Nehéz volt eldönteni, milyen palacsintával is kedveskedjünk a NoSalty legkisebb olvasóinak, illetve azoknak, akik meg fogják lepni őket. Mivel nem minden nap van gyereknap, nem mindennapi palacsintát választottunk – csúsztatottat. Nagy előnye, hogy nem kell menet közben mindegyiket megtölteni – mert úgy nem lesz belőle torony –, ki kell várni, míg szépen a forró palacsinták egymásra kerülnek, megolvasztva a köztük megbújó lekváros-cukros-diós réteget. És mivel a csúsztatott palacsinta minősége a tésztán múlik, egy garantáltan „stabil" palacsintát mutatunk nektek, amiből gyerekjáték tornyot építeni.
Hozzávalók egy toronyhoz (9 db palacsintához)
- 4 db tojás
- 5 dkg vaj
- 10 dkg liszt
- 10 dkg porcukor
- 4 dl sárgabarack lekvár
- 10 dkg porcukor
- 15 dkg darált dió
- 2,5 dl tej
Elkészítés
- A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. Hideg tojással dolgozzunk, azt könnyebb felverni!
- Kézi habverővel összedolgozzuk a sárgáját a vajjal. Felváltva hozzáadjuk a lisztet és a tejet.
- Óvatosan összeforgatjuk a felvert habbal – pillekönnyű, mégis sűrű palacsintatésztát fogunk kapni.
- Kikészítjük a diót és a cukrot, valamint a lekvárt.
- Olajozott palacsintasütűbe teszünk egy kanál masszát, és megsütjük – de csak az egyik oldalát! A sült felével lefelé tányérra tesszük, vastagon megkenjük lekvárral és megszórjuk dióval, cukorral.
- Addig folytatjuk, amíg a palacsinták el nem fogynak. Az utolsó palacsintának a sült fele kerül fölfelé. Szórjuk meg cukorral és dióval, hagyjuk egy kicsit állni, majd tortaszerűen szeleteljük.