Gyereknapi lekváros-diós álomtorony

Gyereknek lenni nagyon jó! Már csak azért is, mert van egy nap, amikor nem lehet nekik nemet mondani, bármit megkapnak. Például minden gyerek kedvencét, a palacsintatornyot!

Titkos recept a gyerekekhez

Ahogy a finomfőzelék az idők kezdete óta ősellensége minden kiskorúnak, úgy a palacsinta is egy ilyen titkos, megmagyarázhatatlan összekötő kapocs – csak őkelmét mindenki imádja. Persze azért vannak eltérések, van, aki a kakaósra voksol, van, aki a lekvárosért rajong, más a túrósra esküszik, az utóbbi időben pedig az újhullámos (nutellás, esetleg mascarponés) palacsinták is versenybe szálltak.

A legnagyobb király – csúsztatott palacsinta

Nehéz volt eldönteni, milyen palacsintával is kedveskedjünk a NoSalty legkisebb olvasóinak, illetve azoknak, akik meg fogják lepni őket. Mivel nem minden nap van gyereknap, nem mindennapi palacsintát választottunk – csúsztatottat. Nagy előnye, hogy nem kell menet közben mindegyiket megtölteni – mert úgy nem lesz belőle torony –, ki kell várni, míg szépen a forró palacsinták egymásra kerülnek, megolvasztva a köztük megbújó lekváros-cukros-diós réteget. És mivel a csúsztatott palacsinta minősége a tésztán múlik, egy garantáltan „stabil" palacsintát mutatunk nektek, amiből gyerekjáték tornyot építeni.

Hozzávalók egy toronyhoz (9 db palacsintához)

  • 4 db tojás
  • 5 dkg vaj
  • 10 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor
  • 4 dl sárgabarack lekvár
  • 10 dkg porcukor
  • 15 dkg darált dió
  • 2,5 dl tej

Elkészítés

  1. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. Hideg tojással dolgozzunk, azt könnyebb felverni!
  2. Kézi habverővel összedolgozzuk a sárgáját a vajjal. Felváltva hozzáadjuk a lisztet és a tejet.
  3. Óvatosan összeforgatjuk a felvert habbal – pillekönnyű, mégis sűrű palacsintatésztát fogunk kapni.
  4. Kikészítjük a diót és a cukrot, valamint a lekvárt.
  5. Olajozott palacsintasütűbe teszünk egy kanál masszát, és megsütjük – de csak az egyik oldalát! A sült felével lefelé tányérra tesszük, vastagon megkenjük lekvárral és megszórjuk dióval, cukorral.
  6. Addig folytatjuk, amíg a palacsinták el nem fogynak. Az utolsó palacsintának a sült fele kerül fölfelé. Szórjuk meg cukorral és dióval, hagyjuk egy kicsit állni, majd tortaszerűen szeleteljük.

Recept elmenthető itt >>

Még több palacsintarecept itt >>

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...