Gyerekkorunk kedvenc vacsorája, a parasztreggeli!

Krúdy-korabeli vendéglői fogás vagy szocialista találmány? Mindegy, a turbózott rántottát, a parasztreggelit akkor is szeretjük, ha éppen vacsorára esszük!

Minden korszaknak megvan a maga előnye és hátránya a kisgyerekes családok szempontjából is. Szegény anyámnak nem állt a rendelkezésére mobilapp, hogy a hűtő tartalma alapján megmondja, mit főzzön vacsorára, és csipogva jelezze, hogy melyik boltban kapja meg a mégis hiányzó alapanyagokat, de ha 2 perccel zárás előtt beesett a boltba, két gyerekkel, akiket két különböző különóráról szedett össze munka után, akkor legalább lelkiismeret-furdalás nélkül vághatta be a kosárba a parasztreggeli hozzávalóit, mert biztos nem ömlött minden fórumról a "szaranya-shaming" a mirelit vacsora miatt.

Tudjuk, hogy a gyerekkori élmények meghatározóak a későbbi táplálkozás szempontjából, nekem is megmaradt a parasztreggeli kedves ételnek, az pedig már más lapra tartozik, hogy most már tényleg reggelire készítem. Főleg akkor, ha valami durva egész napos program néz ki, és tudom, hogy nem lesz idő ebédelni, vagy egyszerűen el akarom mismásolni a hétvégéi főzőcskézést, és inkább a brutális reggeli etetés mellett voksolok.

A parasztreggeli recepjét itt találod

A napokban utána akartam nézni, hogy vajon a parasztreggeli, mint műfaj, honnan jön. Mert az, hogy a kedves parasztcsalád rengeteg szalonnát meg hagymát meg krumplit sütött össze tojással, és ezt reggelizték, azt viszonylag kétlem. A paraszt - a szó minden sértő és pejoratív felhangja nélkül - általában egyszerű földműves volt, és reggel négykor, mikor felkelt, nem ilyen reggelivel indította a napot. De sajnos hiába kutattam órákon át ennek az ételnek az eredete után, egy hangot nem találtam róla. Két verzióra tudok tippelni - az egyik a századfordulós, kockás terítős, óbudai kisvendéglők világa, ahol a késő délután ébredező, nagyon éhes, kissé másnapos vendégek azonnal akartak valami nagyon laktató, ütős reggelit, ami aztán a vidéki nosztalgia nevében megkapta a parasztreggeli elnevezést. A másik tippem a brojler csirke szagú hetvenes évek, amikor még elhittük, hogy a mélyhűtött sült krumpli némi hagyma- és paprikakockával, a mélyhűtőből előkapva háziasnak számít, ha a nevében benne van az, hogy paraszt.

A parasztreggeli receptjét itt találod

Tulajdonképpen mindegy is - lényeg, hogy van nekünk egy a szalonnás, hagymás, kolbászos, krumplis ételünk, amit gyakorlatilag bárhogy dúsíthatunk, süthetjük gázon és sütőben, rántottásan és omlettesen, a végeredmény egy fokkal sem lesz könnyedebb, mint a britek kedvenc reggelije vagy jól felturbózott spanyol tortilla. Azért, ha valakinek biztos infója van a keletkezését illetően, várom a megfejtéseket!

És ezt olvastad már az ízHuszár magazinon?

Hacsapuri, a grúz pizza!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...