Gyerekkori nyarak ízei - Ezeket ettük 40 éve a tikkasztó hőségben

Emlékszel mennyire szerettük a tojásos nokedlit friss zöldsalátával és a behűtött egresmártást? Neked mi a kedvenc nyári ételed gyerekkorodból?

A grillezés előtti időkben is voltak közös főzések és tipikus nyári ízek. Nosztalgiázz, és készítsd el újra ezeket a régi ételeket!

Tojásos nokedli

Az egyik legegyszerűbb és legcsodálatosabb nyári étel a tojásos nokedli. Persze, nemcsak úgy magában, hanem hűséges kísérőjével, a savanykás, mégis édes zöldsalátával. Tökéletes főtt étel még a nyári melegben is, mellé pedig a frissítő saláta igazi retró klasszikus, amiből anno annyit ettünk, amennyit nem szégyelltünk.

Klasszikus tojásos nokedli

A tojásos nokedli amennyire egyszerű étel, annyira nagyszerű is. Pillanatok alatt elkészül, mégis rendkívül finom, ráadásul jó laktató is. Próbáljátok ki Ti is ezek alapján!

Egresmártás

Az egresmártást általában főtt húsokhoz tették az asztalra szüleink és nagyszüleink, de magában is szerettük az egresszószt finom, nyári hűsítő gyanánt. Az egres ugyan néhány évtizede feledésbe merült, de mostanában ismét kezdjük felfedezni, és nemcsak nosztalgikus ízek rajongói, hanem az egészséges életmód iránt elkötelezettek táborában is nagy népszerűségnek örvend.

Sült szalonna

Ami most a grillezés, az volt gyerekkorunkban a szalonnasütés. Estére összejött a rokonság, és a barátok, megraktuk a tüzet és indulhatott a szalonnasütés. A szalonnát nyársra húztuk, körbeültük a pattogó tüzet, közben pedig jókat beszélgettünk. A szalonna zsírját fehér kenyérre csepegtettük, ami méltó kísérője volt a sült szalonnának, mellé pedig savanyú uborka és csalamádé is dukált.

Bográcsban főtt ételek

Akár paprikás krumpli, akár gulyásleves, vagy pörkölt főtt a bográcsban, az illat mindenkit a bogrács köré csábított. A Kádár-korszakban kempingszékeken, műanyag tányérokból kanalaztuk a bográcsban főtt finomságokat, amiket még ma is ugyanolyan nagy műgonddal készítünk, mint annak idején.

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...