Afelől már nem lehet semmi kétségünk, hogy az elmúlt egy évtizedben teljesen megőrültek az évszakok és kiszámíthatatlan lett az időjárás. Az évről- évre egyre jobban érzékelhető változások miatt sokat panaszkodunk, pedig a klímaváltozás az élet egyik elengedhetetlen kellékére is veszéllyel van: az élelmiszerre.
A Föld mezőgazdasága nagyon specifikus környezeti feltételeket igényel, és amennyiben ezeknek a körülményeknek nem felelnek meg az időjárási viszonyok, úgy a gazdaság először csak lassan, később pedig nagyon feltűnően elkezd szenvedni. Ezeknek a változásoknak az eredménye, hogy hamarosan képtelenek leszünk kedvenc ételeinket olyan mennyiségben fogyasztani, amilyenben szeretnénk.
Íme néhány élelmiszer, amely még a mi földi létünk során eltűnhet a klímaváltozás miatt.
AVOKÁDÓ
Alig fél kilogramm (vagyis két közepes méretű) avokádó előállításához csaknem 273 Liter vízre van szükség. Ez a vízmennyiség körülbelül négy átlagos amerikai zuhanyzó napi vízfogyasztása.
Az amerikai kontinensen kapható avokádók 80%-a Kaliforniában terem, az elmúlt évek tűzeseteiről hallván már mi is tudhatjuk, hogy a kontinens ezen részén hatalmas a szárazság. Ha a temérdek mennyiségű víz felhasználása még nem lenne elég, gondoljunk csak arra, hogy az avokádó természetes közege a trópusi, mediterrán vidék, míg Észak- Amerika délnyugati része már-már teljesen elsivatagosodott.
CSICSERIBORSÓ
Hasonlóan az avokádóhoz, 287 liter víz kell mindösszesen 28 gramm csicseriborsó előállításához. A világszerte népszerű humusz alapanyagának termelése 40-50%-kal esett vissza az előző évekhez képest, így könnyen meglehet, hogy a csicseriborsó hamarosan a múlt ködébe vész.
KÁVÉ
A CBC News értesülései szerint 2080-ra a termesztett kávé 70%-a eltűnhet a Földről.
A kávé többségében arabika kávészemekből készül, amely ideálisan 15-24°C-on terem. Ha a hőmérséklet magasabb az ideálisnál és a növények túl gyorsan kezdenek érni, azt a kávé ízén mi is könnyen megérezhetjük.
Ahogy a hőmérséklet egyre csak nő, úgy romlik a kávé minősége is, amely végzetes döfés lehet a koffeinfüggők számára.
HAL
Kutatók szerint ha továbbra is a mostanihoz hasonló módon szennyezzük óceánjainkat, 2048-ra teljesen eltűnhetnek a halak sós vizeinkből.
Ez a következmény javarészt a nagyipari halászatnak köszönhető. Az egyik legelterjedtebb halászati módszer a húzósháló-halászat, melynek lényege, hogy egy hatalmas háló felfogja az összes útjába kerülő halat – természetesen azokat is, amelyek ritkább vagy nem is feltétlenül ehető halfélék.
A vizek szennyezése és mérgezése első sorban az óceánok színes élővilágának pusztulását okozhatja, és ugye mindannyian hallottunk már arról, mit ér az emberiség víz nélkül…
MOGYORÓ
Egyes feltételezések szerint 2030-ra hiánycikk lehet a földimogyoró.
A népszerű termésnek öt teljes hónapra valamint 50-100 cm vízre/esőre van szüksége ahhoz, hogy évről- évre megteremjen. Ha kevés eső esik, a hüvelyek nem fognak kellőképpen kicsírázni, túl sok eső esetén pedig a növények eldeformálódnak és nem tud rajtuk rendesen megnőni a mogyoró.
Bár ez csak feltételezés, ha nem is veszítjük el teljesen a mogyorót, könnyen luxuscikké válhat a jövőben.
CSOKOLÁDÉ
Valószínűleg nem is gondolnánk, de sokkal gyorsabban fogyasztjuk a csokoládét annál, mint amennyi idő alatt előállítjuk.
A tavaly évben nagyjából 70.000 tonnával több kakaót fogyasztott el az emberiség annál, mint amennyit kitermeltek. A Washington Post értesülései szerint ez a szám két éven belül akár 1 millió, 12 éven belül pedig 2 millió tonnára növekedhet.
Az előállítással kapcsolatos másik probléma természetesen maga az időjárás változás. A világon kitermelt kakaó 70%-át Nyugat- Afrika állítja elő, ahol az egyre emelkedő átlaghőmérséklet és szárazság igencsak gátolja a problémamentes termesztést, ráadásul az utóbbi években egy új gombafaj megjelenése miatt rengeteg ültetvény tönkremegy.
Ezeket olvastad már?
Zöld
A környezetkárosítás ellen pár apró lépéssel mi is felléphetünk - hoztunk egy listát és egy videót arról, hogyan csökkenthetjük a hulladékmennyiségünket. Próbáld ki te is!
Dacota
Család
Júliustól tilos vékony műanyagszatyrokat importálni, jövő évtől kezdődően pedig tilos ezeket forgalmazni is Romániában.
Nosalty
Karácsony
Évről évre fellobban a vita, hogy az élő fák kivágása, vagy a műanyagszennyezés károsabb-e a bolygónknak karácsonykor – most igazságot teszünk a két oldal között.
Stuth-Nagy Niki
Karácsony
Ma már egyre többen vásárolnak műfenyőt, mert úgy gondolják környezetkímélőbb megoldás, és akár több évtizedig is használható. Még tovább is, mint gondolnánk...
Masszi- Rigó Csilla
(via)