Ha úgy döntünk, házilag készítünk gyümölcs joghurtot, választhatunk: vagy boltban vásárolt natúr joghurtot ízesítünk kedvünkre, vagy az időigényesebb utat járjuk, és magát a natúr joghurtot is mi magunk készítjük el.
Házi készítésű joghurt Ízek blogjától recept
A natúr joghurton belül is van választásunk, mert vagy a krémes görög joghurtot (10 % körüli zsírtartalom) vagy a savanykás, zsírszegény (3 % körüli) joghurtot vesszük alapul. Előbbi tartalmasabb, szinte édesség számba megy, utóbbinak frissítő jellegét érdemes kihasználni.
Mindkét esetben azonos végeredménnyel számolhatunk majd: nagyon finom és egészséges joghurt-költeményeket készíthetünk a gyerekek ízléséhez, kedvéhez igazítható összetevőkkel. Gyümölcsöset, vaníliás-mazsolásat, fahéjasat vagy éppen savanykás citromosat. Hagyjuk őket is kibontakozni, a gyermeki fantázia nem ismer határokat.
Mivel turbózhatjuk fel?
A görög joghurthoz nagyon jól passzolnak a friss, fagyasztott vagy aszalt gyümölcsök, melyek egy részét leturmixolhatjuk, másik felét darabosan keverhetjük az alapba. Ízesíthetjük például vaníliával, fahéjjal, gyömbérrel, kókuszreszelékkel, pirított dióval, mandulával, de tehetünk bele zabpelyhet vagy akár búzacsíra őrleményt is.
A mi egyik kedvencünk az aszalt szilvás-fahéjas ízesítésű változat egy kis mézzel, és az eperdarabos-meggylekváros keverék étcsoki reszelékkel a tetején.
Borított barackos joghurtkrém recept
A hagyományos natúr joghurt zsírszegény, savanykás, emiatt a gyümölcsös, frissítő vonal illik hozzá leginkább. Szintén bármilyen gyümölccsel jó, de különösen a meggyes, az epres, sőt a narancsos és a citromos változatokat imádjuk.
Mi szeretjük úgy enni, hogy citrom vagy lime héját lereszeljük, egy kis levet is csurgatunk bele, és csak egy kis édesítéssel fogyasztjuk.
Édesíteni a cukor helyett egy-egy kanál házi lekvárral vagy mézzel, illetve olyan természetes édesítőszerekkel érdemes, mint az xilit (nyírfacukor) vagy agáve szirup, illetve a juharszirup. Így ízre különlegesebb, egészében pedig jóval egészségesebb lehet a joghurtunk.