Javítja a tartást és csökkenti a hátfájást ez a gyakorlat

A hátfájás kimondottan kellemetlen tud lenni, de szerencsére van egy gyakorlat, ami segíthet. Vigyázat: csak első ránézésre tűnik könnyűnek!

Amikor azt látjuk, hogy valaki plankel, biztosan ez az első gondolatunk: mi lehet abban olyan nehéz, hogy az ember megtartja magát és még csak nem is mozog közben? De amint kipróbáljuk, rájöhetünk, hogy közel sem ennyire egyszerű a képlet, hiszen a saját súlyunkat megtartani, mindezt helyesen, egyenes tartással, valójában kifejezetten nehéz.

Javítja a tartást és csökkenti a hátfájást ez a gyakorlat

Mégis megéri megpróbálni, és fokozatosan beépíteni a mindennapjainkba a planket, ugyanis számos jótékony hatással bír a testünkre.

Erősít

Az egyszerű plank megdolgoztatja a farizmokat és a comb elülső izmait, ezzel stabilizálva medencét és a térdeket. Ezzel nemcsak az edzést, például a futást könnyíti meg, de még az olyan mindennapos tevékenységeket is, mint a hajolgatás. Emellett erősíti a vállakat, a karokat és a törzs izmait is.

Javítja a tartást

Mivel megerősíti a törzs – egyébként nehezen fejleszthető – mély izmait, még a tartást is képes javítani. Gondoljunk csak bele: a megfelelő vázizomzattal könnyebben tudjuk biztosítani a helyes testtartást. Ez különösen akkor fontos, ha ülőmunkát végzünk.

Csökkenti a hátfájást

A fenti tulajdonságainak köszönhetően a rendszeres plankelés segít a derék- és hátfájáson. Azzal, hogy erősíti az izmokat és javítja a tartást, rengeteg terhet levesz a hátunkról – szó szerint –, hiszen nem egy helyre helyezzük majd a mozgás súlyát.

Megelőzi a sérüléseket

Ha stabilizáljuk a törzs izmait, akkor edzés közben a szervezetünk hatásosabban képes eloszlatni a terhelést, így elkerülhetjük, hogy egy-egy végtagra túl sok nyomás háruljon. Ezt egy gyenge törzs kevésbé tudja kezelni, így előfordulhatnak csípő- vagy térdsérülések is.

Egyensúly

Plankelés közben a lábujjainkon és a könyökeinken kell megtartanunk a súlyunkat, ami nemcsak erőt, de egyensúlyérzéket is igényel. Ha rendszeresen gyakorlunk, akkor az egyensúlyérzékünk is javulhat!

Forrásunk volt.

Szerző: Szabó Anna


Még több egészség:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...