Gyakori hibák befőzésnél – Ezért nem zár jól a lekvárosüveg

A befőzés során mindig akad egy-két szemtelen üveg, ami valamiért nem zár rendesen. Persze nem túl nagy veszteség ez a néhány üveg lekvár, de azért mégis jobb, ha nem kell ezen mérgelődni. Lássuk, mi okozhatja a bosszantó hibát.

Egészen addig nem lehetünk biztosak abban, hogy jól zár a lekvárosüveg, amíg teljesen ki nem hűlt. Az alattomos bakira valószínűleg csak akkor fogunk felfigyelni, amikor pakoljuk a lekvárokat a polcra, de az is lehet, hogy hónapokkal később. Több oka lehet annak, hogy miért nem zár jól a lekvárosüveg, ismerjük meg ezeket, hogy felkészülten kezdhessük a befőzést.

Ezért nem zár jól a lekvárosüveg: gyakori hibák befőzésnél

Miért fontos a jó vákuumzár?

A lekvár élettartama múlhat azon, hogy rendesen kialakult az üvegen belül a vákuum vagy sem. A befőzés kudarca, amikor pár héttel később a gondosan elrakott lekvárok elkezdenek megromlani, mert valamilyen hiba csúszott a készítésükbe.

Még akkor is, ha kényesen ügyeltünk a tisztaságra, nem mindig garantált a lekvárok épsége, hiszen vannak esetek, amikor nem a gyümölcs, hanem az üveg a ludas.

Gyakori üveghibák befőzésnél

Gyakori hibák befőzésnél

Kis repedések az üveg száján

Főleg akkor fordulhat elő ez a probléma, ha már többször is használtuk az üveget. Idővel, bármennyire is vigyázunk az épségükre, minden üvegen keletkeznek apró egyenetlenségek, repedések.

Ez meggátolja, hogy kialakuljon a vákuum, a hajszálvékony résen keresztül ugyanis behatol a levegő.

Megoldás: Mindig ellenőrizzük az üvegeket befőzés előtt. Tartsuk őket a fény felé, húzzuk végig az ujjunkat a peremen.

Nem volt tiszta a tető

A fém kupakokat elég nehéz alaposan megtisztítani. Az előző használat után maradhattak rajta apró szennyeződések, amiket nem mindig veszünk észre.

Megoldás: Érdemes a tetőket mosogatószerrel kimosni, majd kiforralni. A nagyon öreg kupakokat mindenképpen cseréljük újakra.

Nem volt rendesen megtöltve az üveg

A vákuumzár akkor jön létre sikeresen, ha egy kis helyet hagyunk a lekvár és a kupak között. Ahogy az üveg tartalma hűl, a levegő összemegy, behúzza a kupakot, és kialakul a teljesen zárt állapot.

Ezt kétféle módon is elronthatjuk: ha túl sok, vagy túl kevés lekvárt töltünk az üvegbe. Mindkét esetben megakadályozzuk a vákuumzár létrejöttét.

Megoldás: Minden esetben hagyjunk körülbelül egy ujjnyi vastag helyet a lekvár felszíne és a kupak között.

Házi fügelekvár

Mint ahogy a legtöbb gyümölcsöt, a fügét is változatosan lehet elkészíteni. Ha sok fügénk van, és már nem tudunk mit kezdeni vele, remek választás egy sűrű-ragacsos fügelekvár, ami ...

Eperdzsem, eperlekvár

Ahány ház, annyi szokás, sokféleképpen el lehet készíteni az eperdzsemet vagy eperlekvárt. Én a következő módon készítem. A videót a youtube-csatornámon láthatod a receptről.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Minden, amit a befőzésről tudni szeretnél:

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Rakott spenótos palacsinta

Dupla spenóttal (a tésztába és a töltelékbe is kerül), rengeteg sajttal és még több besamelmártással csábít jóllakásra ez a rakott palacsinta. A friss zöld levelekből egyszerű, ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

4 növény, amit sose ültess magaságyásba

A magaságyás kiépítése több szempontból is előnyös, többek között azért, mert bárhol kialakíthatod, jobb lesz a terméshozam és a minőség, idősek számára pedig kimondottan előnyös, hogy kíméli a térdet és a derekat. Azonban fontos tudni arról, hogy nem minden növényt érdemes magaságyásba költöztetni.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Répatortakocka sütés nélkül

A répatortát imádjuk, és húsvét környékén sokan elkészítjük. A szokásostól eltérően ezt most nem kell sütni, és ráadásul tej- és tojásmentes is. Szuper laktató süti, és ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!