A legtöbben tisztában vannak azzal, hogy a tápláló csirkehús az egyik legjobb fehérjeforrás, ezért fontos részét képezi a kiegyensúlyozott étrendnek. A csirkehús-fogyasztás további egészségügyi előnyeiről azonban már kevesebben tudnak. Mutatjuk is őket!
A gyakori csirkehúsevés 5 hatása, amit csak kevesen ismernek
1. Elősegíti az izomnövekedést
A csirkehúsban található fehérje rendkívül fontos, hiszen olyan aminosavakkal rendelkezik, amelyek nélkülözhetetlenek az izomszövetek helyreállításához és építéséhez. Sőt, a fehérjebevitel edzéssel párosítva képes növelni az izomtömeget és az erőt is. Ezenfelül a fehérje kulcsfontosságú szerepet játszik az időskori izomvesztés kockázatának csökkentésében is. Próbáld ki ezt a citromos-olívás tepsis csirkét!
2. Megkönnyíti a fogyást
Igen, jól olvastad! A csirkében található fehérjéknek nagyobb a termikus hatásuk, mint a szénhidrátoknak vagy a zsíroknak, vagyis a szervezet több kalóriát éget el a megemésztésük során. Továbbá több tanulmány is bebizonyította, hogy a magas fehérjetartalmú étrend elősegítheti a fogyást, valamint megakadályozhatja a súlygyarapodást. Kóstoltad már ezt a klasszikus tárkonyos csirkeragulevest?
3. Képes fenntartani az agyműködés egészségét
A csirke rendkívül gazdag kolinban és B12-vitaminban, ami azért jó, mert mindkettő alapvető szerepet játszik az agy fejlődésében és egészséges működésében. A magas kolinszint például képes lelassítani a kognitív hanyatlást. A B12-vitamin pedig segít fenntartani az agy egészségét. Ne hagyd ki ezeket az illatos-omlós csirkemellcsíkokat!
4. Segít megtartani a bőr és az ízületek egészségét
Már több kutatás is bebizonyította, hogy magas kollagéntartalma miatt a csirkehús-fogyasztás javíthat az ízületi fájdalmakon, valamint segíthet megelőzni a bőr öregedését is. Fontos, hogy ehhez a csirkének olyan részét kell megenned, amelyen bőr is található. Jöhet egy mennyei tepsis csirkecomb krumplival?
5. Segíti az immunrendszer megfelelő működését
A csirkehús telis-tele van egészséges tápanyagokkal, így például B-vitaminokkal, melyekről köztudott, hogy segítenek energiává alakítani az elfogyasztott ételt, továbbá elősegítik a vörösvértest termelését is. A csirkehús ezenfelül nagyon gazdag szelénben is, amely antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően képes megvédeni a sejteket a szabadgyökök által okozott károsodástól. Készítsd el ezt a fenséges 20 perces teriyaki csirkét!
Még több életmód itt: