Nem mindegy, hány szemet adsz a gyereknek a gumivitaminból

Manapság egyre elterjedtebbek a gumicukor-vitaminok, de tényleg annyira hatékonyak, mint a megszokott és ismert tabletták?

Nem is kérdés, hogy miért lettek olyan népszerűek az elmúlt években a gumivitaminok: sokkal aranyosabbak, nagyon finom az ízük, és nem kell hozzájuk egyetlen csepp víz sem, ezért akár menet közben is be tudjuk kapni őket. A kisgyerekes családok pedig még nagyobb előszeretettel vásárolják ezeket a kis gumivitaminokat, ugyanis sokkal könnyebben rá lehet venni a gyereket arra, hogy beszedje. De tényleg olyan hatékonyak ezek a készítmények, mint a hagyományos tabletták? Jó ötlet ezeket szedni vagy a gyereknek adni?

Sokkal finomabbak a gumivitaminok, mint a sima tabletták

Ismerd meg a gumivitamint!

A gumivitaminok olyan vitaminkészítmények, amelyek külseje, állaga, íze és illata is gumicukorra emlékeztet. Ezek a vitamindús finomságok általában zselatinból, keményítőből, vízből, cukorból és különféle ízesítő- és színezőanyagokból készülnek, és típusonként eltérő mennyiségű hozzáadott vitamint tartalmaznak.

De akkor mi lehet a kockázata?

Gyakran ezek a készítmények hozzáadott cukrot vagy cukoralkoholokat tartalmaznak. Egy-egy falatkában akár 3-5 gramm cukor is lehet, ami elég sok, különösen akkor, ha figyelembe visszük, mennyi a napi előírt cukormennyiségünk.

Jobban oda kell figyelnünk, ha a gyereknek adjuk őket!

Ezekben a készítményekben gyakran mesterséges színezőanyagok is találhatóak, amik akár magatartásproblémákat is előidézhetnek. Állagából adódóan pedig a vitaminfigura könnyen a fogra tapad, így a benne lévő cukrok miatt fogszuvasodást is okozhat.

Fontos, hogy egy-két szemnél semmiképpen ne adjunk többet egy nap a gyermekünknek, akkor komolyabb baj nem igazán lehet belőle. De nyilván az a legjobb, ha kiegyensúlyozottan étkezünk, mert akkor egyáltalán nincs szükség ilyen készítményekre.


Még több infó a vitaminokról:

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...