Nem mindegy, hány szemet adsz a gyereknek a gumivitaminból

Manapság egyre elterjedtebbek a gumicukor-vitaminok, de tényleg annyira hatékonyak, mint a megszokott és ismert tabletták?

Nem is kérdés, hogy miért lettek olyan népszerűek az elmúlt években a gumivitaminok: sokkal aranyosabbak, nagyon finom az ízük, és nem kell hozzájuk egyetlen csepp víz sem, ezért akár menet közben is be tudjuk kapni őket. A kisgyerekes családok pedig még nagyobb előszeretettel vásárolják ezeket a kis gumivitaminokat, ugyanis sokkal könnyebben rá lehet venni a gyereket arra, hogy beszedje. De tényleg olyan hatékonyak ezek a készítmények, mint a hagyományos tabletták? Jó ötlet ezeket szedni vagy a gyereknek adni?

Sokkal finomabbak a gumivitaminok, mint a sima tabletták

Ismerd meg a gumivitamint!

A gumivitaminok olyan vitaminkészítmények, amelyek külseje, állaga, íze és illata is gumicukorra emlékeztet. Ezek a vitamindús finomságok általában zselatinból, keményítőből, vízből, cukorból és különféle ízesítő- és színezőanyagokból készülnek, és típusonként eltérő mennyiségű hozzáadott vitamint tartalmaznak.

De akkor mi lehet a kockázata?

Gyakran ezek a készítmények hozzáadott cukrot vagy cukoralkoholokat tartalmaznak. Egy-egy falatkában akár 3-5 gramm cukor is lehet, ami elég sok, különösen akkor, ha figyelembe visszük, mennyi a napi előírt cukormennyiségünk.

Jobban oda kell figyelnünk, ha a gyereknek adjuk őket!

Ezekben a készítményekben gyakran mesterséges színezőanyagok is találhatóak, amik akár magatartásproblémákat is előidézhetnek. Állagából adódóan pedig a vitaminfigura könnyen a fogra tapad, így a benne lévő cukrok miatt fogszuvasodást is okozhat.

Fontos, hogy egy-két szemnél semmiképpen ne adjunk többet egy nap a gyermekünknek, akkor komolyabb baj nem igazán lehet belőle. De nyilván az a legjobb, ha kiegyensúlyozottan étkezünk, mert akkor egyáltalán nincs szükség ilyen készítményekre.


Még több infó a vitaminokról:

Forrásunk volt.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...