Grog, a karácsonyi tengerészital

A karácsonyi időszak alatt a barátaim sokszor beugranak hozzám látogatóba és egy kicsit melegedni az egész napos rohangálás után - ilyenkor finomságokkal kínálom őket.

Forralt bor - Morfeusz újratölti recept

A többség akaratának engedve általában főzünk egy jó teát vagy forralt bort, de én mostanság legszívesebben agrogfőzés mellett döntök- utóbbiaz egyik kedvenc meleg alkoholos italom.Talán nem annyira ismert itthon, mint a forralt bor, a bólé, apuncsés társaik, pedig hihetetlenül egyszerű és nagyon finom, csak ajánlani tudom.

De kezdjük az elején:mi is ez a grog, honnan jön, és hogy alakult ki?

A XIII. században a hajósok - akik több hónapot töltöttek a nyílt tengeren -, tetemes mennyiségű ivóvizet tároltak a hajón, ami azonban a hordókban sokszor megposhadt, ezért valamivel tartósítani kellett. És mi is lenne jobb erre a célra, mint az alkohol? Sörrel kezdték, rummal folytatták, majd egyre töményebb, illetve nagyobb mennyiségű alkoholt kezdtek a vízhez adagolni, sikeresen. Volt, aki citromot is tette bele, így a matrózok egyre jobban bírták a strapát és a fizikai munkát - ez volt a grog alapja.

Természetesen az idő múlásával már jóval több finomság került bele, de a víz, a rum és a citromlé hármasa maradt. Változás, hogy azóta forró vízzel készítjük, és dukál hozzá édesítés gyanánt egy kevés cukor vagy méz, továbbá fahéj és szegfűszeg is. A víz forró teával is helyettesíthető - így az igazán szívmelengető.Nagyon jót tesz neki például egy finom fekete tea alap, de arra mindenképp ügyeljünk, hogy ne áztassuk túl sokáig a teafüvet, mert elnyomhatja a többi összetevő aromáját.

Narancsos grog recept

Az általam készített grog receptjét egy kedves ismerősömtől tanultam, aki tovább bolondítja a dolgot egy kis narancslével , sőt, friss narancskarikákat is dobál hozzá. Én már rum nélkül is kóstoltam ezt a fűszeres forró finomságot, és úgy is nagyon finom - ideális megoldás az autóval érkezőknek vagy a gyerekeknek.

A dekorációt köszönjük a Butlers-nek! A helyszínt a Lecsó Főzőiskola biztosította.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...