Milyen gyakran kellene takarítani a grillrácsot?

A nyáresti hétvégék elmaradhatatlan kelléke a grill, amelyen finomabbnál finomabb ételeket sütögethetünk. Nem mindegy azonban, hogy milyen állapotban van az eszköz, amit használunk.

Mindegy, hogy egy egyszerű, hordozható minigrillről vagy egy csúcsmodellről van szó, elengedhetetlen, hogy rendszeresen megtakarítsuk a grillrácsunkat. Ha megfelelően tisztán tartjuk, azzal nemcsak javíthatjuk a grill főzési teljesítményét, de az esetlegesen szennyező maradványokat is eltávolíthatjuk.

Milyen gyakran kellene takarítani a grillrácsot?

Milyen gyakran tegyük meg?

Első körben akkor kell egy nagytakarítást végeznünk rajta, amikor az évben először elővesszük az eszközt. Ekkor nemcsak a rácsot, hanem az egész szerkezetet érdemes mosogatószerrel átmosni – amennyiben tisztán tettük el (ami alapvetés), másra nem is lesz szükség.

Ezután pedig minden használat után el kell mosnunk azokat a részeket, amelyek étellel érintkeznek – avagy a rácsokat.

Ezekkel úgy kell bánnunk, mint egy konyhai tűzhellyel, amit szintén minden étel elkészítése után letakarítunk.

Mit használjunk?

A rács megtisztításához először is szükségünk lesz egy rozsdamentes acélból készült kaparóra. Kelleni fog még egy merev nylon kefe, néhány törlőruha, valamint egy általános mosogatószer.

Hogyan csináljuk?

Közvetlenül a sütögetés végeztével fogjuk a kefét, és dörzsöljük vele át a rácsokat – a legideálisabb időpont, amikor kissé már lehűltek, de még melegek. Ha leégett étel is van rajta, akkor használjuk a kaparót! Ezután töröljük át a rácsokat egy nedves ruhával, hogy a fellazított darabokat eltávolíthassuk. Győződjünk meg arról is, hogy nem hagytunk kefesörtéket a felületen!

Ha szükséges, mert nagyon erőteljes a piszok a grillrácsunkon, áztassuk be azt egy vödörnyi mosószeres vízbe, majd tiszta vízzel öblítsük le, és töröljük szárazra! Ha ezt megtesszük, az előző lépésekkel együtt, akkor a továbbiakban a zsír nehezebben tud majd lerakódni a felületen, így sokkal könnyebb dolgunk lesz!

Forrásunk volt.


Ezeket a takarítási tanácsokat is fogadd meg:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...