Megkezdődött a június, szerencsére az időjárás is lépést tart a naptárral, most már semmi sem tarthat vissza minket a grillezéstől. Akár a kertben, a telken, az erkélyen vagy a teraszon, grillezni mindenhol jó - azt a plusz ízt, amit ilyenkor kap az étel, semmi nem pótolhatja.
Amellett, hogy a kerti partik során finom ételeket készíthetünk, a grillen készült ételek egészségesek is lehetnek. Persze csak ha odafigyelünk 1-2 kényes pontra.
1. Ne égessük (nagyon) oda!
A grillezés során pirosas-barnás elszíneződések formájában jelentkező csodás ízű részek, az ún. pörzsanyagok adják a kerti sütögetés lényegét. De vigyázzunk, azért ne legyen minden fekete! Ha túl magas hőfokon sütjük a húst vagy a halat, nagyobb eséllyel képződnek rákkeltő vegyületek. Várjuk ki türelemmel a parazsat, süssük ételeinket a tárcsa szélén, és ne siessünk sehová!
2. Óvatosan a zsírral!
A zsíros húsrészekről lecsöppenő zsírcseppek fellángolhatnak, és hirtelen megégethetik a sülő húst (ld. 1-es pont). Ennek elkerüléséhez választhatunk sovány húsrészeket (de akkor nagyon figyeljünk, hogy ne cipőtalp legyen a végeredmény), vagy eltávolíthatjuk a jól leválasztható zsíros részeket. Ha viszont azok közé tartozunk, akik ragaszkodnak az ízletesre sülő zsírosabb részekhez, akkor az 1-es pont szerint süssük ételeinket a rács szélén, parázs felett.
3. Pácoljunk!
A maximális íz érdekében pácoljuk be a húsokat. A csirkét elég 1-2 órával a grillezés előtt, a sertéshúsokat érdemes már előző este a pácba tenni. Egyes kutatások szerint a páclevek, különösen az ecetes, citrom-/lime-leves változatok használatával tovább csökkenthető a rákkeltő anyagok képződésének esélye.
4. Zöldséget a rácsra!
A zöldségek esetében - amellett, hogy vitaminokban, élelmi rostokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban gazdag, színes, egészséges alapanyagok - kisebb a rákkeltő anyagok keletkezésének valószínűsége.
5. Batyuzzunk!
Jó megoldás a batyuban sütés, akár tehetünk egy adagba egyszerre zöldséget, húst, fűszereket is, ekkor az alapanyagok íze átjárja egymást, és így még különlegesebb ízeket kaphatunk, ráadásul közvetlen hő sem éri a hozzávalókat.
6. Tisztítsunk!
Persze ha a vége felé jár a buli, akkor senkinek sincs kedve a takarítással foglalkozni, pedig fontos, hogy a grillrácsunk a következő felhasználás előtt tiszta legyen, különben a ráégő anyagok további rákkeltő vegyületek felszabadulásához vezethetnek. Ne sajnáljuk azt a pár percet, egy grillkefével, súrolószivaccsal nem tart sokáig a takarítás!
(via)