Ilyen beleharapni a nyárba: a zöldborsós-juhtúrós bagett ízére 20 év múlva is emlékezni fogsz

Milyen érzés lehet beleharapni a nyárba? A tökéletes reggelihez vagy könnyed vacsorához szinte csak friss zöldborsóra, juhtúróra és egy friss, ropogós bagettre lesz szükséged.

Beköszöntött a nyári forróság. Érnek a finomabbnál finomabb, ténylegesen napérlelte zöldségek és gyümölcsök, a kánikulában pedig nem is vágyunk nehéz ételekre, az idő rövidsége miatt szeretnénk a primőr termékek ízeit élvezni addig, ameddig csak lehet.

Az egészben grillezett zöldborsós-juhtúrós bagett receptjét itt találod!

A koranyári napok egyik abszolút kedvence a zöldborsó. Ez az itthon is megtermő superfood megannyi jótékony hatással bír: rengeteg fehérjét és esszenciális aminosavakat tartalmaz, rostokban és magnéziumban gazdag, mangán, vas, foszfor, C-; K- és A-vitamin is található a kis szemekben. A zöldborsó az a zöldség, amelynek nemcsak gömbölyű szemeit, de a héját is érdemes kipróbálni. Bár gyerekkorából mindenki tisztán emlékszik rá, hogyan választotta szét a borsót a héjától, utóbbit sem szabadna rögtön a kukába száműzni, a héj ugyanis magában és hőkezelve, friss fűszerekkel ízesítve is mennyei ételként tud szolgálni.

A következő recept reggelire, uzsonnára de akár ebédre is mennyei, laktató és frissítő fogás tud lenni, ráadásul csak néhány alapanyag szükséges hozzá: 2 szelet kenyér (vastag, vagy bagett felezve), 60 g cukorborsó (1 maréknyi vagy zöldborsó borsóhüvellyel együtt), zöldfűszer ízlés szerint (friss, 1 maréknyi (menta, bazsalikom, snidling)), 40 g ricotta (vagy juhtúró), 1 evőkanál olívaolaj, 0.5 citromból nyert citromlé, só és bors ízlés szerint.

Az egészben grillezett zöldborsós-juhtúrós bagett receptjét itt találod!

A sütőt előmelegítjük grillfokozatra, nagyjából 200°C-ra. Az egészben, héjastul grillezett zöldborsó elkészítéséhez alaposan mossuk meg egyben a zöldborsónkat, borsóhüvellyel együtt.

Csepegtessük le, tegyünk a tepsink aljára alufóliát, tegyük rá az egész zöldborsóinkat, forgassuk meg olívaolajon, locsoljuk meg egy fél citrom levével. Mehet a sütőbe, majd 6-10 percig grillezzük. Akkor fogyasztható, amikor a borsóhéján apró, barnás sütési pöttyök mutatkoznak.

A kenyérszeleteket pirítsuk meg tetszőlegesen, kenjük meg mindkét szeletet ricottával vagy enyhén sós juhtúróval, tegyük rá a friss és alaposan megmosott, megszárított fűszernövényeinket (mentalevél, bazsalikomlevél vagy metélőhagyma), az egészben grillezett zöldborsót, sózzuk, borsozzuk, csepegtessünk rá még pár csepp citromot.

Amennyire egyszerű, annyira ízletes és laktató is. Bár a ricotta és a juhtúró miatt azt hinnénk, nehéz fogásról van szó, a friss fűszerek, a borsó és a citrom egyszerre lesznek üdítő és "könnyítő" elemei ennek a különleges kenyérnek.

Az egészben grillezett zöldborsós-juhtúrós bagett receptjét itt találod!

Az egészben grillezett zöldborsós-juhtúrós bagett teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.

Ha még többet olvasnál a HÚSBAVÁGÓ kampányunkról, nézd meg főszerkesztőnk levelét, vagy kövesd a Nosaltyt itt, a FacebookonInstagramonYouTube-on vagy a Viberen a húsmentes hét kapcsolódó tartalmaiért!


Ezeket a fogásokat is próbáld ki a húsmentes héten:

Képek és recept: Hering András

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...