Grillezz fűszerolajjal: három módszer, ami megsokszorozza az ízeket

Ha grillezésről van szó, mindenkinek megvan a maga titkos technikája, amire már évek óta esküszik. Egy valamiben azonban mindannyian megegyezhetünk: az olaj elengedhetetlen a grillezéshez. Hogy milyen formában és mikor tudjuk felhasználni, az a cikkből kiderül. (x)

Mindegy, hogy húst vagy zöldségeket, esetleg sajtot grillezünk, gondoskodnunk kell két dologról: a megfelelő fűszerezésről és a kellő barnulásról. Ezt a két feladatot pedig egyszerre megúszhatjuk, ha valamilyen fűszerolajat használunk. Az ilyen olajak mélyen magukban hordozzák az adott fűszerek ízvilágát és ezt képesek átadni az ételnek, amit sütünk velük. Lássuk, mennyi különböző módon grillezhetünk fűszerolajjal!

Grillezz fűszerolajjal: három módszer, ami megsokszorozza az ízeket

Sütés előtt

Már anélkül is rengeteg fantasztikus ízt építhetünk be a grillételekbe, hogy egyáltalán meggyújtanánk a tüzet. Ha grillezés előtt marináljuk a sütni kívánt ételeket, gazdagabb ízeket és kellemesebb állagot kapunk majd.

Egy alap marinádhoz vagy páchoz olaj, ecet és fűszerek kellenek. Ebből a hármasból kettőt le is tudhatunk, ha fűszerolajjal keverjük ki a pácot.

Az ecet fellazítja a hús rostjait, így a fűszeres olaj könnyedén beissza magát a sülő ételbe, sokkal omlósabb és ízletesebb lesz. Ugyan a zöldségek szerkezete más, azokat is érdemes grillezés előtt marinálni.

Figyeljünk oda, ne hagyjuk túl sokáig a pácban ázni a húst: egy idő után romlik a rostok szerkezete, ha sokáig érintkezik valamilyen savas (ebben az esetben az ecetes) környezettel. Nagyjából 30 perc alatt a keményebb húsok is képesek kellő ízt felvenni a marinádból.

Grillezés közben

Attól függetlenül, hogy pácoltunk vagy sem, a sütés alatt is szükségünk lesz némi olajra. Két lehetőség áll előttünk: vagy a sütni kívánt ételeket kenjük be vékonyan olajjal vagy a grillrácsokat.

Mindkét módszerrel hasonló eredményt érhetünk el: a sültek felülete kellemesen karamellizálódik, elnyeri jól ismert barna csíkos külsejét.

Sütés előtt pácoljuk be a húst, sokkal finomabb íze lesz

Egy ízes fűszerolaj grillezés közben is jól jön majd: szinte belesütjük az ételbe a zsiradék ízét és aromáját. A fűszerolaj képes a legszerényebb darab zöldséget is dekadens grillfogássá tenni.

Utólagos ízesítés

Harmadik lépésként még akkor is halmozhatjuk tovább az ízeket, ha már levettük a grillről a sültet. Néhány csepp fűszerolaj, és egyben megvan a dekoráció, extra ízesítés és az a pár csepp zsiradék is, ami az egekbe repíti a frissen sült ételt.

Láthatjuk tehát, hogy az olaj igen is fontos szerepet játszik a grillezésben. Fontossága miatt ezért jobb, ha megadjuk a módját, és egyből szintet lépünk a fűszerolajak használatával.

Dobd fel a grillszezont a Vénusz fűszerolajokkal!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...