Gréti ott VOLT!

Nemrégiben zárult a 2013-as VOLT Fesztivál, melyen egy vadonatúj rádió színeiben dolgoztam. Gasztronómiai műsoromban bemutattam a helyi étkezdéket.

VIP-étkeztetés

A fesztivál fontos vendégeinek étkeztetéséről a Pastrami étterem gondoskodott. Ha valaki kedveli az amerikai konyhát, azon belül New York lakosainak kedvenc szendvicsét, a pastramit – húsból készült, igen kiadós szendvicskülönlegességet –, az nem csalódhatott. A bennfentesek a legautentikusabb lehetőségek közül választhattak. A rádióban az étterem vezetői elmesélték, hogy a legelső alkalommal, amikor megbízták őket, jöjjenek és főzzenek nagy adag ételt a fontos vendégeknek, akkor egy lecsót készítettek, amely veszprémi lecsóként híresült el. Azóta minden évben, kötelező jelleggel visszavárják ezt a finomságot a szervezők!

Gréti és Oberna Sára, a Pastrami étterem képviseletében

Tudtad? A pastrami-hús tulajdonképpen marhaszegy, melyet először vastag fűszerkéregben, három réteg fóliával bebugyolálva érlelnek, majd nagyon lassú tűzön, órákig párolnak, egy napig hűtőben tárolnak, majd másnap megsütnek.

Piadina, a kenyértésztácska

A borfalu kedvenc étke a vaslapon összesütött piadina volt, mely nem más, mint az itáliai Emilia Romagna tartomány kenyérlepény-specialitása. A Casa Piadina tulajdonosa feleségével, nászútjuk során ismerkedett meg ezzel a pizzához hasonlatos, de élesztőmentes étellel. Beálltak egy helyi idős bácsika éttermébe, ahol elsajátították készítésének minden csínját-bínját. Hazatérve pedig elhivatottnak érezték magukat annak terjesztésére. A vékony lepénytésztaalap verziójába friss paradicsom, mozzarella és rukkola kerül. „Ragadozók” pármai sonkával vagy nápolyi szalámival is rendelhetik.

Piadina

Az a nyomorult VB... Pár hetünk van még, mielőtt mindenki hazautazik, és mit csinálunk, együtt vagyunk? Ó, nem. Estefelé kiürül a város, síri csend honol az utcákon. A kocsmák tömve, ...

Lávaköves hot dog

A négy nap során nagyon sok emberrel beszélgettem a helyi étkezési lehetőségekről és egyértelműen a legtöbben a lávaköves hot dogot említették, mint a fesztiválok legjobb ételét. Először csodálkoztam ezen, de rádiónk egyik vendége, a Silenos kiadó vezetője, Horváth Kornél felvilágosított, hogy nekik ez volt a korábbi fesztiválokon is az egyetlen vitaminbeviteli forrásuk. A pult előtt ugyanis kisebb kínáló edényekből annyi zöldséget: uborkát, paradicsomot, paprikát szedhettek szendvicseikbe, amennyit szerettek volna.

Csorba a VOLT-ról

A sok szendvics és gyorsétel után jól esett egy csülkös csorbaleves a soproniak által legjobbnak ítélt étteremben. A hús és a zöldségek mellett a káposzta dominált. Pikantériáját a kapor, savanykás ízét a citrom adta, melyet egy kanál tejföllel ellensúlyoztak.

Csorba

Télen is gondoni kell a szervezetünk egészségére, tele van rosttal és vitaminokkal.

Csorba 3. - húsgombóccal

Imádjuk a savanyított és tárkonyos leveseket, bár ebben nincs tárkony, de akkor is az egyik kedvencünk :). És a lestyán is egy kítűnő fűszer! Mindig van a mélyhűtőmben jó sok ...

Húsos csorba

Régebben Székelyföldön és Partiumban is ettem csorbát, nagyon ízlett. Jó lenne itthon is elkészíteni. Túrtam egyet a neten, és kiderült, hogy annyiféle csorba van, mint égen a csillag. ...

Jövő héten jön a megunhatatlan töltött paprika, addig is nézzenek utána a piadina vagy a pastrami készítésének.

Gréti

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

A szegfűszeg 4 áldásos hatása, amiért nemcsak az aprósütid lesz...

Az adventi időszak közeledtével sok helyen előkerülnek a kiszúróformák és a sodrófa, hogy ismét mennyei illatok töltsék meg a lakást. Az ünnepi sütemények (egyik) elmaradhatatlan fűszere pedig nem más, mint a szegfűszeg, ami szinte minden télies finomságnak jól áll, többek közt a mézeskalácsnak. Ráadásul nemcsak a sütid, hanem a szervezeted is hálás lesz neki!

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...