Így készül a színes-szagos és káprázatos, dán nyitott szendvics

Ha szereted a szendvicseket és a hideg tapasokat, reggeliket, uzsonnákat vagy vacsorákat, akkor muszáj egyszer megadnod a módját, és összedobnod egy autentikus dán smørrebrødot.

Ha a dánok gasztronómiájára gondolunk, tuti legtöbbünknek ezek a csodás, színes-szagos, jellemzően hallal telehalmozott szendvicsek jutnak eszébe. Ők smørrebrød névre hallgatnak, ami szó szerint nyitott szendvicset jelent. A szendvics alapját szinte mindig valamilyen tömörebb rozskenyér adja, amit krémsajttal vagy vajjal megkennek, és mindenféle földi jóval megpakolnak. Lássuk, hogyan készül!

Smørrebrød pácolt lazaccal, recept itt!

A smørrebrød elnevezés a dán smør, azaz vaj, illetve a brød, azaz kenyér szavakból ered, de természetesen túlmutat egy sima vajas kenyéren.

A lényeg, hogy egy sötét, masszív, tömött rozskenyérszeletre kerül vaj (vastagon), és erre a feltétek eszméletlen garmadája: valamilyen fehérje, ami legtöbbször pácolt hering, füstölt lazac, szalámi, sonka és/vagy főtt tojás, roppanós zöldség (zöldsaláta, retek, ecetes uborka), friss zöldfűszer (petrezselyem, kapor) és tormakrém, majonéz vagy mustár.

Mi most uborkával és egy hagyományos skandináv feltéttel, gravlax-szal díszítettük fel.

A gravlax valójában nem más, mint a lazac hidegen pácolt elkészítési módja, a húst itt só és cukor keverékével érlelik hűtőben.

Hogy még szebb legyen a végeredmény, egy céklát is a páchoz reszeltünk, így a lazacunk szép lila kérget kapott.

Smørrebrød pácolt lazaccal, recept itt!

Hozzávalók a gravlaxhoz:

60 dkg lazac, 200 g cukor, 200 g só, 2 ek koriander, 1 ek fekete bors, 1 kis cékla, 1 citrom, 1 dl vodka, 1 csokor kapor.

Elkészítés:

  1. A lazacot, ha kell, megnyúzzuk. A sót és a cukrot összekeverjük, és kiterített folpackra halmozzuk a felét.
  2. Mozsárban összetörjük a fekete borsot és a koriandert, majd a felét a cukor-só rétegre szórjuk.
  3. Lereszeljük a céklát és a citromhéját. Egy tálkába tesszük az aprított kaporral együtt, majd hozzáöntjük a vodkát és belefacsarjuk a citrom levét. Alaposan összekeverjük, a felét pedig a cukor-só rétegre halmozzuk.
  4. Jöhet végre a lazac, óvatosan ráhelyezzük az eddigi rétegekre. A tetejét megszórjuk a maradék koriander-bors mixszel, majd rákanalazzuk a céklás keverék másik felét, és amennyire lehet, elegyengetjük rajta. A rétegezést a cukor-só másik felével zárjuk.
  5. Ráhajtjuk a folpack lelógó részeit, majd az egészet alaposan és szorosan betekerjük több réteg folpackba.
  6. A "lazactéglát" egy edénybe vagy kis sütőformába tesszük, a tetejére pedig ráhelyezünk egy egyenes aljú dobozt, tálat vagy vágódeszkát. Súlyokat pakolunk a tetejére, így folyamatosan lenyomva a lazacszeletet.
  7. Az egészet hűtőbe tesszük legalább 1-2 napra. Ezalatt a só kivonja a nedvesség egy részét a lazacból, ami így érlelődik és tömörebbé válik.
  8. A kész gravlax tetejéről letöröljük a fűszereket és a sós keveréket, majd éles késsel vékonyan felszeleteljük.

Répa-gravlax

A gravlax eredetileg pácolt lazac. Ez talán a legszebb húsú hal, és ha megnézitek, milyen egy pici sütés és pácolás után a sárgarépa, vigyázzatok, akár össze is téveszthetitek vele!

Hozzávalók a smørrebrødhoz:

40 dkg rozskenyér, 200 g krémsajt, 1 db kígyóuborka, zsenge csírák

A rozskenyeret felszeleteljük, és megkenjük krémsajttal, rápakoljuk a lazacszeleteket és a szeletelt uborkát. Csírákkal díszítjük és tálaljuk. Jó étvágyat!

A pácolt lazacos smørrebrød teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több házi finomság itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...