Sokak kedvenc reggeli étele a granola, ami, ha házilag készítjük, természetes alapanyagok felhasználásával, tényleg tápláló és egészséges napindító étekké válhat. A magvakból, gabonákból és aszalt gyümölcsökből álló, valamilyen szirupos keverékkel összesütött granolának nincsen fix receptje, a készítő igényei szerint bármi kerülhet bele – akár az alábbi, talán furcsának mondható kiegészítők egyike is.
Nézd meg galériánkban a granolába pakolható furcsa alapanyagokat, kattints a listáért a képre!
4 furcsa alapanyag, aminek mégis a granoládban a helye
Olívaolaj
Minden valamirevaló granolareceptbe kell némi zsiradék, ami az édesítővel együttműködve azon dolgozik majd, hogy a gabonaszemek, magvak és aszalt gyümölcsök csomókba ragadjanak össze a tepsin. Sok recept kókuszolajat vagy -zsírt ír, azonban egy könnyebben beszerezhető és karakteresebb alternatívát jelenthet az olívaolaj.
Tahini
A granola tulajdonképpen két fő elemből áll össze: a magvas-gabonás keverékből és a tetszőlegesen bekevert és ízesített szirupból. Fontos, hogy ebbe a másodikba kerüljön valamilyen zsiradék (olívaolaj, kókuszzsír) és édesítő (méz, juhar- vagy agavészirup), így lesz tökéletes mind az állag, mind az íz. Ezen kívül azonban adhatunk olyan izgalmas szereplőket is a listához, mint a tahini: a szezámmagkrém a zsírosságban is segít, és mivel magból készül, ízben is passzol majd a müzlihez.
Balzsamecet
Fanyar ízek ritkán szerepelnek egy granolában, ami már csak azért is furcsa, mert a savasság segít felerősíteni és kihangsúlyozni minden más aromát. Ha ez szimpatikus és elég bátrak vagyunk, csepegtessünk balzsamecetet a granolánkhoz. Persze ne a híg fajtát, hanem a sűrűbb, koncentráltabb, krémesebb verziót. Mind gyümölcsös, mind csokis gabonapelyhekhez kiválóan simul.
Hajdina
A ropogós elemekhez is keverhetünk némi izgalmat, ráadásul nem mással, mint egy maréknyi hajdinával. A főtt gabona különleges szemei eszméletlenül roppanósra pirulnak majd a sütőben, texturális élményeket hozva így minden tál reggelibe. Említést érdemel a gabona különleges, szinte diós aromája is.
Granolareceptek, amiket készíts el reggelire:
Sokmagvas házi granola
Most megmutatjuk, hogyan készítsetek szuper házi granolát, hiszen több előnye is van a szupermarketben kapható változatokkal szemben: ha otthon készítjük, sokkal egészségesebb, nem lesz ...
Vegán granola
Ki ne szeretné a granolát, az egyik legklasszabb reggelivariációt, amit ráadásul mindenféle desszert összetevőjeként is használhatunk?! Kellemesen ropogós, picit édes, zabos csoda, amit ...
Villámgyors házi granola
A legtöbben boltban vesszük a különféle granolákat és müzliket, nem is gondolva rá, hogy alig negyed óra munkával házilag is elkészíthetünk egy jó adagot. Így ráadásul tetszés ...
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Kísérletezz az alábbi ötletek mentén is: