Az enyhébb pécsi éghajlat teszi lehetővé, hogy a Bürüs család kertjében gránátalma terem. Dél-Magyarország klímája ugyanis változatos, néha egészen mediterrán hangulat uralkodik a térségben. Így az olyan egzotikusnak számító gyümölcsök mellett, mint a füge vagy a kivi, a gránátalma is boldogan eléldegél.
Hazai gránátalma
A Kandó Kálmán utca családi házának udvarán áll a fa, amiről minden évben bőséges termést szüretelhet a Bürüs család. Az érdekességről az egyik helyi lap tudósított, ők keresték fel a tulajdonost is.
A család tagjai azon kevesek közé tartoznak, akiknek van szerencséjük megkóstolni a saját termelésű gránátalmát, míg az átlagembernek be kell érnie a bolti, Spanyol- vagy Törökországból származó gyümölccsel.
Október közepén kezdenek beérni a mézédes és egyben savanykás gyümölcsök, némelyik súlya eléri a fél kilót is
- nyilatkozta a család egyik tagja. Hozzátette, hogy egy évben körülbelül 40-50 kilós termésre számíthatnak.
Egy gyümölcsfa története
De hogyan került a kertbe ez a különleges növény? A történet igazán szívhez szóló:
„A férjem ültette a fát úgy negyven évvel ezelőtt, de sajnos nem érhette meg, hogy megkóstolja. Az egyetemi kertészetből hozta a fát, ami akkor egy pici cserje volt. 10 év után kezdett teremni, azóta évről évre egyre több termést hoz” – derült ki a beszélgetés során.
A család egymagában azonban nem képes elfogyasztani 50 kiló gránátalmát, ezért, miután egy részéből gyümölcslevet készítenek, a megmaradt mennyiséget elajándékozzák. Rokonok, barátok, de egy helyi cukrászda is részesül a termésből.
Érdekes hírek, csodák és történetek: