Arról, hogy honnan ered a rétestészta, ami ennyire meghatározó alapanyag a görög konyhában, itt már írtunk részletesebben. Azt azonban nem is tudjuk elképzelni, milyen sokféle módon használják fel desszertjeikben is ezt a filléres alapanyagot.
Gyakorlatilag lehetetlen anélkül végigenni egy görögországi nyaralást, hogy ne csábulnánk el valamelyik cukorsziruptól fénylő édesség után az útba eső cukrászdák, fagyizók vagy pékségek egyikében.
A legtöbb görög süteményre ugyanis igaz, hogy vagy aranyló sziruptól ragad csodásan, vagy édes krémet rejt a rétestészta. Nem ritkán a kettő egyszerre teljesül.
A tésztára alapból jellemző szárazságot ugyanis az édességeknél gazdag, tejes krémmel és/vagy valamiféle sziruppal ellensúlyozzák, ez lehet cukorszirup, méz vagy gyümölcslé-redukció.
Ezt a szirupot a rétegezett süteményekre rácsorgatják, majd hosszú órákat vagy akár egy éjszakát is pihentetik, hogy a szirup minden porcikáját teljesen átjárja.
Más édességeket olajban sütnek ki, és aztán locsolnak nyakon vagy kennek át a cukorsziruppal, ha pedig esetleg se rétestészta, se szirup nem lenne egy édességben, többnyire azt is porcukorral gazdagon megszórva tálalják.
Na de lássuk a legfontosabb görög édességeket:
Baklava
Ezt a török-görög klasszikust senkinek nem kell bemutatni. Eredetért elszántan harcol mindkét ország, de van olyan elmélet is, miszerint az asszíroktól vették át még az ókorban. Régen igazi luxuscikknek számított, amivel például a török szultán várta vendégeit, ma már azonban minden gyrososnál és kebabosnál kapható. Az otthon is könnyen elkészíthető, rétegezett, zsiradékkal minden réteg után alaposan lekent rétestésztás desszert tölteléke aprított dió és/vagy pisztácia. Érdemes már sütés előtt felvágni, így a forrón ráöntött cukorszirup alaposan átitatja, és a kész sütemény könnyen szeletelhető.
Galaktoboureko
Galaktoboureko, a görög grízpiteA nálunk is ismert és szeretett burek vagy börek Görögországban nem csak sós, hanem édes is lehet. Legismertebb verziója a tejburek, amibe a rétegezett réteslapok közé tejbegríz vagy vaníliapuding kerül töltelékként. A rétegezéshez itt gyakran olvasztott vajat használnak olívaolaj helyett, a megsült édességet pedig cukorsziruppal öntik le. Pontos eredetét nem ismerjük, de Athénban már több, mint száz éve készítik. Pontos leírást találtok hozzá a cikk végén.
Az előzőhöz hasonlóan ez is lehet édes és sós is, kicsit leegyszerűsítve: a legtöbb rétestésztás pite burek vagy bougatsa nevet visel. A legnépszerűbb töltelék itt is a tejbegríz, a kész sütit azonban itt nem öntik nyakon sziruppal, helyette fahéjas porcukorral szórják meg. Görögország-szerte mindenütt kapni, de az ország északi részében különösen népszerű.
Portokalopita
Egyfajta lustasüti, amibe a rétestésztalapok szabdalva-vagdosva kerülnek bele. Maradékmentésre is tökéletesen alkalmas, ezt ugyanis kiszáradt rétestésztából is elkészíthetjük, mivel a tésztát egy narancsos-joghurtos-tojásos szósszal elkeverve sütik meg. A kész édesség tetejét a már megszokott módon cukorsziruppal locsolják meg, amibe narancshéjat is belefőznek.
Diples
Ez a Peloponnészoszi-félszigetről származó sütemény hasonlít a mi csörögefánkunkra. Vastagabb fajta rétestésztából készül, amit csíkokra vágnak, majd változatos módon feltekernek-felcsavarnak, és bő olajban ropogósra sütnek. A hirtelen hőtől a tészta hólyagosra sül, a kész süteményt pedig még melegen átitatják valamilyen sziruppal. Sokféle változatban létezik, Korfun például mézzel locsolják, és szezámmaggal szórják meg.
Kataifi
Sokban a baklavához hasonlít ez a sütemény, csak a réteslap ebbe hajszálvékonyra aprítva és feltekerve kerül bele. Töltelékként ebbe is dió és pisztácia kerül, a kész süteményeket pedig szintén cukorsziruppal öntik le.
Loukoumades
A görögök legismertebb fánkja, apró golyócskák, melyeket olajban sütnek ki, majd sziruppal, mézzel vagy olvasztott csokoládéval leöntenek. Pontos eredete ennek sem ismert, de a 13. századból már maradt fent leírás hasonló édességről.
Revani
Török eredetű, grízzel és joghurttal készített piskóta, amit sziruppal átitatva tálalnak.
De hogy ne hagyjunk titeket recept nélkül, íme itt a tökéletes, krémes grízpite receptje:
Ezekre lesz szükségetek:
- a krémhez: 6dl tej, 60g cukor, 1 narancs héja, 60g búzadara, 80g hideg vaj, 3db tojás
- a tésztához: 10db réteslap, 10dkg olvasztott vaj, 10dkg pirított mandulapehely
- a sziruphoz: 150g cukor, 1dl narancslé
A tejet, a cukrot és a narancs lereszelt héját egy kis fazékban forrásig melegítjük. Hozzáadjuk a búzadarát, és sűrűsödésig főzzük, akkor jó, ha tökéletes tejbegrízállaga van. Ekkor több adagban hozzáadjuk a hideg vajat, és elkeverjük benne, majd ugyanígy járunk el a kicsit felvert tojásokkal.
Amikor a töltelék kész, egy kisebb, kerek tortaformát vagy tepsit kikenünk olvasztott vajjal.
Belehelyezünk egy réteslapot, megkenjük az olvasztott vajjal, majd megszórjuk egy kevés pirított mandulapehellyel. A tészta felét így rétegezzük, mandulát elég minden második rétegre tenni csak. A lapokat kicsit mindig elforgatva tegyük, így oldalt is képezve a süteménynek. Erre jön a tejbegrízes töltelék, aminek a tetejét, amennyire lehet, elsimítjuk.
A tészta, a vaj és a mandulapehely másik felével rétegezve befedjük a süteményünket, a tetejét pirított mandulával zárva. 180 fokos sütőben először lefedve, majd fedetlenül sütjük 20-20 percet.
A kész süteményt hűlni hagyjuk picit, majd szeletekre vágjuk. Közben a cukrot és a narancslét sziruppá főzzük, és a pite tetejére öntjük. Hagyjuk pihenni pár órát, ezalatt a szirup beszívódik a töltelékbe, ami még szaftosabb lesz tőle.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Szívesen főznél együtt Steiner Kristóffal, Sztarenki Dórival, Fancsikai Eszterrel vagy éppen Sass Danival? Most itt a lehetőség, a Nosalty és a Knorr közös Élményfőzésein ugyanis élőben főzhetsz együtt a sztárokkal, ráadásul még otthonról sem kell kimozdulnod, online csatlakozhatsz!
Az Élményfőzésről itt tudhatsz meg többet!
További gasztroérdekességeket itt találsz: