Elkészítettük a legkrémesebb görög grízpitét

Amennyire egészséges és könnyed a legtöbb görög főétel, annyira sokkolóan édesek és tömények a süteményeik. Cukorszirup, krémes töltelék, fűszerek, ropogós tészta – ismerd meg velünk a legtipikusabb görög édességeket!

Arról, hogy honnan ered a rétestészta, ami ennyire meghatározó alapanyag a görög konyhában, itt már írtunk részletesebben. Azt azonban nem is tudjuk elképzelni, milyen sokféle módon használják fel desszertjeikben is ezt a filléres alapanyagot.

Gyakorlatilag lehetetlen anélkül végigenni egy görögországi nyaralást, hogy ne csábulnánk el valamelyik cukorsziruptól fénylő édesség után az útba eső cukrászdák, fagyizók vagy pékségek egyikében.

A legtöbb görög süteményre ugyanis igaz, hogy vagy aranyló sziruptól ragad csodásan, vagy édes krémet rejt a rétestészta. Nem ritkán a kettő egyszerre teljesül.

Tényleg lehetetlen ellenállni a görög édességeknek, nekem sem sikerült

A tésztára alapból jellemző szárazságot ugyanis az édességeknél gazdag, tejes krémmel és/vagy valamiféle sziruppal ellensúlyozzák, ez lehet cukorszirup, méz vagy gyümölcslé-redukció.

Ezt a szirupot a rétegezett süteményekre rácsorgatják, majd hosszú órákat vagy akár egy éjszakát is pihentetik, hogy a szirup minden porcikáját teljesen átjárja.

Más édességeket olajban sütnek ki, és aztán locsolnak nyakon vagy kennek át a cukorsziruppal, ha pedig esetleg se rétestészta, se szirup nem lenne egy édességben, többnyire azt is porcukorral gazdagon megszórva tálalják.

Ropogós, mandulás tészta, krémes tejbegríz, valódi narancsíz - a galaktoboureko pontos receptjét ITT találjátok

Na de lássuk a legfontosabb görög édességeket:

Baklava

Ezt a török-görög klasszikust senkinek nem kell bemutatni. Eredetért elszántan harcol mindkét ország, de van olyan elmélet is, miszerint az asszíroktól vették át még az ókorban. Régen igazi luxuscikknek számított, amivel például a török szultán várta vendégeit, ma már azonban minden gyrososnál és kebabosnál kapható. Az otthon is könnyen elkészíthető, rétegezett, zsiradékkal minden réteg után alaposan lekent rétestésztás desszert tölteléke aprított dió és/vagy pisztácia. Érdemes már sütés előtt felvágni, így a forrón ráöntött cukorszirup alaposan átitatja, és a kész sütemény könnyen szeletelhető.

Galaktoboureko

Galaktoboureko, a görög grízpite

A nálunk is ismert és szeretett burek vagy börek Görögországban nem csak sós, hanem édes is lehet. Legismertebb verziója a tejburek, amibe a rétegezett réteslapok közé tejbegríz vagy vaníliapuding kerül töltelékként. A rétegezéshez itt gyakran olvasztott vajat használnak olívaolaj helyett, a megsült édességet pedig cukorsziruppal öntik le. Pontos eredetét nem ismerjük, de Athénban már több, mint száz éve készítik. Pontos leírást találtok hozzá a cikk végén.

Bougatsa

Az előzőhöz hasonlóan ez is lehet édes és sós is, kicsit leegyszerűsítve: a legtöbb rétestésztás pite burek vagy bougatsa nevet visel. A legnépszerűbb töltelék itt is a tejbegríz, a kész sütit azonban itt nem öntik nyakon sziruppal, helyette fahéjas porcukorral szórják meg. Görögország-szerte mindenütt kapni, de az ország északi részében különösen népszerű.

Portokalopita

Egyfajta lustasüti, amibe a rétestésztalapok szabdalva-vagdosva kerülnek bele. Maradékmentésre is tökéletesen alkalmas, ezt ugyanis kiszáradt rétestésztából is elkészíthetjük, mivel a tésztát egy narancsos-joghurtos-tojásos szósszal elkeverve sütik meg. A kész édesség tetejét a már megszokott módon cukorsziruppal locsolják meg, amibe narancshéjat is belefőznek.

Isteni pisztáciás baklava

Bizonyára nem vagyunk egyedül azzal, hogy imádjuk a török édességek non plus ultráját, a csodálatosan ragacsos baklavát! És mivel egyáltalán nem bonyolult házilag elkészíteni, fogtuk ...

Narancsos lustasüti

Nemrégiben Athénban jártam, és ha már ott voltam, benéztem egy főzőiskolába, ahol többek között ezt a sziruptól cuppogó, isteni pudingos sütit készítettük el. Ha Te is szereted a ...

Loukoumades

A görög tradíciók szerint az asszonyok Vízkereszt napján loukoumadest sütnek, és a háztetőre dobálják őket, hogy a föld alól előjövő gonosz teremtmények ezeket megegyék, és ...

Diples

Ez a Peloponnészoszi-félszigetről származó sütemény hasonlít a mi csörögefánkunkra. Vastagabb fajta rétestésztából készül, amit csíkokra vágnak, majd változatos módon feltekernek-felcsavarnak, és bő olajban ropogósra sütnek. A hirtelen hőtől a tészta hólyagosra sül, a kész süteményt pedig még melegen átitatják valamilyen sziruppal. Sokféle változatban létezik, Korfun például mézzel locsolják, és szezámmaggal szórják meg.

Kataifi

Sokban a baklavához hasonlít ez a sütemény, csak a réteslap ebbe hajszálvékonyra aprítva és feltekerve kerül bele. Töltelékként ebbe is dió és pisztácia kerül, a kész süteményeket pedig szintén cukorsziruppal öntik le.

Loukoumades

A görögök legismertebb fánkja, apró golyócskák, melyeket olajban sütnek ki, majd sziruppal, mézzel vagy olvasztott csokoládéval leöntenek. Pontos eredete ennek sem ismert, de a 13. századból már maradt fent leírás hasonló édességről.

Revani

Török eredetű, grízzel és joghurttal készített piskóta, amit sziruppal átitatva tálalnak.

Egy falat Görögország a legjobb menekvés az őszi hidegekben - pontos receptet ITT találtok a grízpitéhez

De hogy ne hagyjunk titeket recept nélkül, íme itt a tökéletes, krémes grízpite receptje:

Ezekre lesz szükségetek:

  • a krémhez: 6dl tej, 60g cukor, 1 narancs héja, 60g búzadara, 80g hideg vaj, 3db tojás
  • a tésztához: 10db réteslap, 10dkg olvasztott vaj, 10dkg pirított mandulapehely
  • a sziruphoz: 150g cukor, 1dl narancslé

A tejet, a cukrot és a narancs lereszelt héját egy kis fazékban forrásig melegítjük. Hozzáadjuk a búzadarát, és sűrűsödésig főzzük, akkor jó, ha tökéletes tejbegrízállaga van. Ekkor több adagban hozzáadjuk a hideg vajat, és elkeverjük benne, majd ugyanígy járunk el a kicsit felvert tojásokkal.

Amikor a töltelék kész, egy kisebb, kerek tortaformát vagy tepsit kikenünk olvasztott vajjal.

Belehelyezünk egy réteslapot, megkenjük az olvasztott vajjal, majd megszórjuk egy kevés pirított mandulapehellyel. A tészta felét így rétegezzük, mandulát elég minden második rétegre tenni csak. A lapokat kicsit mindig elforgatva tegyük, így oldalt is képezve a süteménynek. Erre jön a tejbegrízes töltelék, aminek a tetejét, amennyire lehet, elsimítjuk.

A tészta, a vaj és a mandulapehely másik felével rétegezve befedjük a süteményünket, a tetejét pirított mandulával zárva. 180 fokos sütőben először lefedve, majd fedetlenül sütjük 20-20 percet.

A kész süteményt hűlni hagyjuk picit, majd szeletekre vágjuk. Közben a cukrot és a narancslét sziruppá főzzük, és a pite tetejére öntjük. Hagyjuk pihenni pár órát, ezalatt a szirup beszívódik a töltelékbe, ami még szaftosabb lesz tőle.

Pontos receptért katt IDE

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Szívesen főznél együtt Steiner Kristóffal, Sztarenki Dórival, Fancsikai Eszterrel vagy éppen Sass Danival? Most itt a lehetőség, a Nosalty és a Knorr közös Élményfőzésein ugyanis élőben főzhetsz együtt a sztárokkal, ráadásul még otthonról sem kell kimozdulnod, online csatlakozhatsz!

Az Élményfőzésről itt tudhatsz meg többet!


További gasztroérdekességeket itt találsz:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...