Elhoztuk az ikonikus, őrjítően szaftos görög muszaka receptjét

A fogás, aminek ne állj neki hét közepén. Ez egy igazi kényelmi étel, ami megkívánja, hogy legyen elegendő időd az elkészítésére és a fogyasztására egyaránt. Süss velünk muszakát!

Bemutatkozik a moussaka, μουζάκα, magyarul muszaka, hiszen minden görög, pontosabban nem latin betűkkel írt nevet átírhatunk magyar kiejtés szerint. Ez a rakott padlizsán megtalálható még az arab, a délszláv-balkáni és a török konyhában is. Főbb összetevői: a sült padlizsán, a sült burgonya, a paradicsomos-fűszeres húsragú, mely rétegek közé és fölé krémes besamelmártás kerül. Mi most az ikonikus görög muszakát hoztuk el, apró változtatásokkal. Ezek a trükkök nemcsak abban segítenek, hogy gyorsabban az asztalunkra kerüljön, hanem kismértékben könnyebbé is teszik az ételt. Az eredeti és a mi egyszerűsített változatunk hasonlóságait és különbözőségeit tárjuk most elétek.

Az eredeti paradicsomos ragu

Kokkinisto (görögül: κοκκινιστό, kiejtve: koh-kee-nee-stoh) annak a vörösboros-paradicsomos alapú marhahúsos szósznak neve, ami eredetileg a burgonya- és padlizsánrétegekre kerül. A név jelentése: pirosított, mivel a paradicsomtól szép piros színt kap az egyébként is vörös hús, ezért nagyszerű kísérője mind a szószban, mind a kitálalt étel mellé a vörösbor. Ez az erős színű és aromájú nedű nagyon erősen rányomja ízbélyegét a ragura.

A piros, paradicsomos szósz nemcsak muszakához és darált/darabolt marhahúshoz, hanem nagyobb darabokba vágott csirkéhez, sertéshez, bárányhoz és borjúhoz, és ezek egyikéből vagy keverékéből készült húsgombócokhoz is használatos.

A ragu főzési ideje nem rövid, viszont nem kell folyamatosan a lábas mellett állni, elég időnként megkavarni, megkóstolni, és beállítani az ízeket.

A mi receptünk alapja

A kimá egy darált húsos görög ragu, ami leggyakrabban makaróni mellé készül – ebben az esetben a tésztaételt Μακαρόνια Με Κιμά-nak nevezzük. Mi ezt a ragut készítettük el a muszakánk alapszószául. Fehérbor ment bele, ami kevésbé nyomta el a paradicsomos ízt. A besamelbe kárpótlásul sok reszelt parmezánt szórtunk, hogy még ízletesebb legyen, és sokkal szebben megsüljön a rakottasunk teteje.

Így készült a mi muszakánk:

Sült zöldségek

Míg a hagyományos recepthez olajban sütik a hosszanti irányban szeletelt padlizsánt és burgonyát, mi egy jóval könnyedebb metódust, a sütőben való sütést választottuk.

A padlizsánt minden esetben érdemes lesózni, hogy azt a pici kesernyés ízt kiűzzük belőle, sőt a só a burgonyának sem árt, icipicit puhítja.

Letörölgetés után a zöldségeket őrölt borssal ízesítettük, majd kevés olívaolajba forgatva, sütőpapírral bélelt tepsiben sütöttük. Így kevesebb zsiradékot szívhattak és tarthattak magukban.

Fűszerezés és hús

A görög fűszerezés igen egyedi, ezen semmiképpen nem szerettünk volna változtatni. A só és a bors mellé került friss oregano, babérlevél és paprika, idáig nem is lenne semmi különleges, de utána ment még bele fahéj és szegfűbors, ezek adták meg a tökéletes görögös érzést neki. A marhahús egységét fele-fele arányban sertéshússal törtük meg, ez egyrészről pénztárcakímélő beavatkozás volt, másrészről biztosította a rakottasunk szaftosságát, mely nem is kaphatott volna jobb elnevezést, mint hogy krémes-szaftos muszaka.

A krémes-szaftos muszaka teljes receptjét itt találod! Mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.

Fotó, recept és videó: Rosanics Petra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Szívesen főznél együtt Steiner Kristóffal vagy éppen Sass Danival? Most itt a lehetőség, a Nosalty és a Knorr közös Élményfőzésein ugyanis élőben főzhetsz együtt a sztárokkal, ráadásul még otthonról sem kell kimozdulnod, online csatlakozhatsz!
Az Élményfőzésről itt tudhatsz meg többet!


Még több különleges étel, amit kipróbálhatsz otthon:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...