Az alapanyag, mely megszünteti az édes iránti sóvárgásunkat

Ha édesszájúak vagyunk, de nem szeretnénk, hogy ez meglátszódjon rajtunk, akkor ezt a tanácsot érdemes mindig szem előtt tartani.

Nem csoda, hogy nehezen mondunk nemet a desszertekre, hiszen édesek, csábítóak és finomak, de az sem meglepő, hogy amikor erre a fogásra gondolunk, akkor elsőre nem az „egészséges” szó jut eszünkbe. A legtöbb desszert ugyanis tele van szénhidrátokkal, amelyek persze jóízűek, de nem telítenek el, így a könnyen túlevéshez vezetnek. Ez az oka annak is, hogy (szinte) soha nem tudunk megállni egyetlen sütinél.

Az alapanyag, mely megszünteti a desszert iránti sóvárgásunkat

És sokan pontosan itt rontják el, amikor fogyókúráznak vagy valamilyen diétába kezdenek: megpróbálnak minél kevesebb édességet enni vagy „egész egyszerűen” teljesen kiiktatni a desszerteket az életükből. Erre azonban nincs semmi szükség, inkább csak oda kell figyelni arra, hogy milyen édességeket fogyasztunk.

Itt tulajdonképpen annyi a célunk, hogy növeljük a desszertjeink tápértékét – aminek tökéletes módja a görög joghurt hozzáadása.

Itt persze nem arra gondolunk, hogy ha egy vastag szelet sütemény mellé görög joghurtot teszünk a tányérra, majd az egészet megesszük, akkor örülhetünk, hogy egészségesen táplálkozunk. Sokkal inkább arról van szó, hogy a görög joghurtot különféle kreatív módszerekkel a desszertjeink alapjává kell tennünk.

A görög joghurt egy savanykás, krémes joghurtfajta, amelyet különféle ételekben, így desszertekben is felhasználhatunk. Abban különbözik a hagyományos joghurttól, hogy egy szűrési folyamaton megy keresztül, amely eltávolítja a savót, így sűrű textúrát és magasabb fehérjetartalmat kapunk. Köztudott, hogy a fehérje a legjobban telítő makrotápanyag, tehát ha görög joghurttal megbolondított desszertet eszünk, akkor egyrészt tovább érezhetjük magunkat jóllakottnak, másrészt kisebb az esélye annak, hogy túlesszük magunkat.

Egy csésze zsírszegény változat körülbelül 17 gramm fehérjét tartalmaz.

És ez még nem minden: a görög joghurt gazdag kalciumban, B12-vitaminban, foszforban, cinkben és szelénben, így összességében egy igen egészséges választás. Ráadásul sokszínűen felhasználható a sütés és főzés során. A különböző süteménytészták receptjében felcserélhetjük ezzel az olaj és a vaj egy részét – meglátjuk majd, a végeredmény kellemes, nedves textúra lesz, tehát csak jót tesz majd a desszertjeinknek. De emellett édes mártogatóst is készíthetünk belőle, ha mézet és fahéjat adunk hozzá vagy egy házi gyümölcsparfét is összedobhatunk.

Vagy ötletelhetünk a TikTokról is, ahol most igen népszerű az úgynevezett görög joghurt bark. Ehhez össze kell keverni a joghurtot egy kis édesítőszerrel és vaníliával, szétkenni egy sütőlapon, majd megszórni pár finom feltéttel – például bogyós gyümölcsökkel vagy granolával –, majd lefagyasztani pár órára. És már kész is!

Ne féljünk tehát kreatívnak lenni a görög joghurttal, ha édesszájúak vagyunk, próbáljuk ki minél több receptben!

Forrásunk volt.


Még több életmódtipp:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha pénzt spórolnátok a bolti kencéken, készítsétek el McMenemy Márk...

Idén ősszel is igen enyhe az idő, így nyugodtan tervezhetünk nagy sétákat és kirándulásokat a szabadba. A természetjáráshoz pedig szendvics is dukál, hiszen egy mindenféle földi jóval megpakolt szendó remek ebéd lehet egy kirándulós napon. Fontos azonban, hogy laktató és tápláló is legyen - szerencsére Márk pont egy ilyen receptet hozott nektek!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek