A nyári grillételek imádott kísérője, a tzatziki, amit bárki el tud készíteni

Ha olyan vagy, mint mi, hogy nem tudsz betelni a tzatzikivel, akkor itt a helyed. A tzatziki egy hagyományos, görög, szósz illetve saláta, amely világszerte népszerű és sokoldalúan felhasználható. Az alapja az uborka és a jó zsíros joghurt, illetve a csodás fűszerek. Ebben a cikkben most elkalandozunk kicsit a tzatziki története felé.

Akár pitával tálalják, akár egy ínycsiklandó gyros részeként, akár egy grillezett hal/hús mellett, a tzatziki az egyik legkedveltebb fogás a görög ételkulturában. Ez az intenzív, fokhagymás saláta éppoly titokzatos, mint amilyen csodálatos, krémes és ízgazdag, de nehéz pontosan meghatározni, honnan származik.

A tzatziki alapja az uborka és jó zsíros joghurt, illetve a csodás fűszerek

Egy kis töri

A tzatziki tulajdonképpen a raitából alakult ki, indiai gyökerű, célja pedig mindig is az erős fűszerek ellensúlyozása volt. A raita egy klasszikus, hűsítő, sűrű, joghurtalapú szósz, amihez valamilyen reszelt vagy apróra vágott nyers zöldség, friss zöldfűszerek és citomlé kerül, és tökéletes kísérő a fűszeres rizshez, a biryanihoz, amit az észak-indiaiak és az őket uraló perzsák fogyasztottak annak idején.

A teljes receptet a képre kattintva megtaláljátok!

Amikor a perzsák visszatértek a Közel-Keletre, magukkal vitték a raitát, és ez bizony elvarázsolta a kulináris élvezetek szerelmeseit. Az Oszmán Birodalomban a görögök minden más nemzetnél jobban kedvelték, és addig kísérleteztek ezzel a klasszikus, uborkás-joghurtos mártogatóssal, amíg indiai gyökerei szinte megsemmisültek. Így született meg a mai tzatziki, ami a török cacık szóból ered.

Az autentikus tzatziki teljes receptjét a képre kattintva megtaláljátok!

Mi van egy klasszikus tzatzikiben?

A klasszikus görög tzatziki, amit ma ismerünk és szeretünk, általában a következő összetevőket tartalmazza:

joghurt, uborka, fokhagyma, só, olívaolaj, borecet vagy citromlé, illetve az elmaradhatatlan kapor, de helyenként mentát vagy petrezselymet (is) használnak hozzá.

Az autentikus tzatziki teljes receptjét a képre kattintva megtaláljátok!

Elkészítése pofonegyszerű!

A megmosott (akár meghámozott) uborkákat belereszeljük nagy tálba, majd egy tiszta konyharuhába tekerjük, és jól kinyomkodjuk, hogy megszabaduljunk a felesleges folyadéktól. Ezt követően hozzáadjuk a kinyomkodott uborkához a joghurtot, a kaprot, az olívaolajat, a reszelt fokhagymát, 1-2 evőkanál citromlevet egy jó csipet sót és borsot. Alaposan összekeverjük, és hűtőbe tesszük 1-2 órára, mert jéghidegen az igazi.

Langyos pitakenyérrel, grillezett húsokkal, zöldségekkel tálaljuk.

Nézzétek meg hozzá a videót is:

Autentikus tzatziki - a receptet mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Fotók és recept: Gerzsenyi Flóra


Szemezgessetek még több görög receptünk közül:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek