Kolokiftokethedes. Ez az egyszerű görög neve az olajban sült fetás cukkinilepénynek. Anno Görögországban nagyon ízlett, és nem, nem magamtól emlékszem a nevére, utánakerestem. A reszelt cukkiniból, fetából és friss fűszerekből gyúrt, olajban sütött kis lepénykék még a nyári melegben is nagyon ízlettek - igaz, nem nekem kellett elkészíteni őket.
A múlt hetimicsezéskapcsán jutott eszembe, hogy mi a fasírtot is olajban sütjük, míg a legtöbb körülöttünk lévő országban grillen sütik a darált húsos keveréket - miért ne lehetne bármelyik sütőben vagy olajban sütött zöldséglepényt a kerti grillen elkészíteni?
Valójában már régen kerülöm az olajat, ha lehet, de a nagy kedvencnek számító zöldségfasírtokat még soha nem jutott eszembe kint a kertben megsütni - valószínűleg azért, mert kicsit aggódtam tőle, hogy a massza vagy nem sül át eléggé, vagy egyszerűen lefolyik a rácsról, és tönkreteszi nemcsak a vacsorát, de még a grillt is.
Múlt héten kaptam egy óriási kerti cukkinit, aminek a feléből hideg leves készült, a másik felét mustrálgatva eszembe jutott a roppanós, tzatzikival tunkolható görög zöldségfasírt, meg az is, hogy ahhoz olaj kellene. Mivel este úgyis kerti sütés készült, gondoltam, ideje kipróbálni, működik-e így is. A masszát a szokásosnál jobban pürésítettem, kicsivel keményebbre készítettem, a pogácsákat pedig laposabbra gyúrtam, a biztonság kedvéért pedig odakészítettem egy alufólia grilltálcát is.
Az óvintézkedésekre azért volt szükség, mert egy sütő forróságától vagy az olaj hirtelen hőjétől a nyers fasírt hamar összeáll, de egy átlag kerti vagy teraszra kipakolt grill nem feltétlenül tudja hozni ugyanazt a hőfokot, így vagy egy összefüggő felületre van szükségünk, ha a szépen formázott fasírtok elkezdenének "barbapapásodni" vagy egy szokásosnál szilárdabb anyagra, ami akkor sem folyik szét, ha rácsra tesszük.
Végül nem lett semmi baj - annyi volt a trükk, hogy fél órával tovább hagytam állni a bekevert masszát, a plusz turmixolás pedig tett róla, hogy teljesen homogén legyen, és ne essen darabokra fordításkor se. Úgyhogy ha vágytok egy kis változatosságra, készítsétek el a görög cukkinifasírtot - vagy más kedvenc zöldséglepénykéteket - a kerti grillen!