Íme a Pizza Vesuvio, avagy a pizzatérképen kitörő tojásvulkán

Az Azta'Pasta legújabb részében egy kevésbé hagyományos, de annál finomabb pizzát sütöttünk, amit Campania híres vulkánja ihletett. Magát a Vezúvot a tojás testesíti meg ezen a mennyei pizzán, amit emellett a spenót, a mozzarella és jófajta prosciutto hármasa tesz feledhetetlenné.

Olaszországban járva régiónként más és más a helyi pizzakülönlegesség. Azonban bármilyen feltéttel is készüljön a pizzánk, van pár alapszabály, amit megjegyezve mindig garantáltan fantasztikus korongokat süthetünk.

Eleve fontos a lisztválasztás, mondhatni a liszt a lelke mindennek. Pizzakészítéshez érdemes 00-ás lisztet használni, ami a hagyományos finomlisztekhez képest finomabbra őrölt és jóval többször átszitált liszttípus. Ennek köszönhetően a tészta sok vizet képes felvenni és jó ruganyos lesz, de anélkül, hogy a kézhezragadós rémálommá válna.

Használjunk 00-ás lisztet - a pizza teljes receptje itt

A tészta elkészítéséhez érdemes először az élesztőt és a sót feloldani a vízben, és csak aztán hozzákeverni a lisztet. Magát a lisztet az elején fakanállal keverjük el a folyadékban, majd amikor már kezd összeállni, akkor kezdjük el kézzel dagasztani. A pizzatészta-készítésnek egyértelműen ez a legmelósabb része: a tésztát legalább 15 percig érdemes gyúrni-dagasztani. Akkor tökéletes az állaga, amikor már teljesen egynemű, ruganyos, és tisztán elválik az edény falától.

Pihentessük legalább egy napot a tésztát, ettől levegős, buborékos és ruganyos lesz a tészta, a pizza pedig vékonytésztás és ropogós

Ha a gyúrással megvagyunk, szedjük négyfelé a tésztát, és egyesével még hajtogassuk át párszor. A gombócokat aztán tegyük kiolajozott tepsibe, fedjük le folpackkal, majd tegyük legalább 24 órára hűtőszekrénybe. A hosszú kelesztés nemcsak a pizza textúráját teszi könnyedebbé és levegősebbé, de az ízeket is jobban kihozza.

A Pizza Vesuvio pontos receptjét itt találjátok

A pihentetési idő lejártával nekiállhatunk belisztezett felületen, kézzel kinyújtani a tésztákat. Közben érdemes már a sütőt is előmelegíteni, méghozzá a lehető legmagasabb hőfokra. Mi most a Gorenje pizzasütő funkcióját próbáltuk ki, aminek köszönhetően 300 fokos forróságban sültek ropogós szélűre a pizzák, hasonlóan a nápolyi kemencékhez.

Ha rendszeresen sütünk pizzát, akkor a tökéletes eredmény érdekében érdemes beszerezni pizzakövet és pizzalapátot is. A pizzakövet a sütő aljára téve, azzal együtt melegítsük fel, a pizzalapát pedig azért nagyszerű, mert segítségével a kész, megdíszített pizzát egyből a forró pizzakőre tudjuk csúsztatni.

Mindössze pár, minőségi alapanyag kell csak ehhez a csodás pizzához

És hogy mi kerüljön a pizzára? Gyakorlatilag bármi, de ha ránk hallgattok, és a kevesebb több elvet követitek, 4-5 íznél nem kell többnek keverednie. Mi most Vesuvio pizzát készítettünk, ami nevéhez híven a Vezúv vulkánt hivatott szimbolizálni a közepén trónoló tojással.

A tésztát jó minőségű passátával kentük meg, majd fokhagymával párolt spenóttal és mozzarellával pakoltuk meg. A pizzák közepén azonban hagyjunk egy-egy részt üresen, és ide üssünk bele egy-egy tojást, ami a sütőben aztán fantasztikus tükörtojássá sül.

Tojásvulkán trónol spenótos-mozzarellás pizza közepén, pontos receptet itt találtok hozzá

A kész pizzára ízlés szerint tehetünk még prosciuttót, majd fogyasszuk azon melegében. A megvágott tojásból lávaként fog kifolyni a forró sárgája – hát nem pont olyan, mint a Vezúv?

A Pizza Vesuviót a Gorenje sütőjében, pizzasütő funkción készítettük el, keress további termékeket itt!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...